Dobré dopoledne, dnes je neděle 12.5.2024
svátek slaví Pankrác,
zítra Servác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Pozor na to! Kdo jste si v Kauflandu koupili Dědečkův med květový od společnost Včelpo, měli byste jej co nejrychleji vrátit. Obsahoval totiž antibiotika, která mají chránit včely před nákazami. U lidí však mohou způsobit rakovinu a genetické vady...

Nebezpečný med se prodával i v Prostějově. K mání byl ještě na konci listopadu 2015 například v Okružní ulici. Po zveřejnění aféry v celostátních médiích byl však na konci roku z distribuce stažen. „Dědečkův med obsahoval chloramfenikol, sulfonamidy, streptomycin a nitrofurany. Jedná se o látky, jejichž použití je pro léčení včel v Evropské unii zakázáno a nesmí se v medu vyskytovat,“ uvedla Státní zemědělská inspekce na svých webových stránkách. Podle informací od prodejců byla většina nebezpečného medu již prodána zákazníkům. „Zakoupený výrobek bude možné vrátit v místě prodeje,“ uvedl Petr Pejchal, mluvčí Státní veterinární správy (SVS), která nebezpečné látky v medu objevila.

Antibiotika se do něj zřejmě dostala přidáním zahraničního medu. K domu došlo navzdory faktu, že falšované zboží nesly označení „ČESKÝ MED“. V tuzemsku stejně jako v celé Evropské unii je totiž používání antibiotik k léčení včel zakázáno. U lidí způsobují velké zdravotní komplikace. Množství látek v odhalených medech by podle SVS nemělo při běžném množství zkonzumovaného medu působit zdravotní problémy.

polečnost Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařský, kvůli této aféře už koncem února dostala rekordní pokutu 1,2 milionu korun. „Tak vysoký trest jsme nečekali,“ komentovala verdikt předsedkyně svazu Jarmila Machová, podle níž svaz učinil rozsáhlá opatření, aby se podobné případy neopakovaly.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...