Dobré ráno, dnes je sobota 11.5.2024
svátek slaví Svatava,
zítra Pankrác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

S čím kdo zachází, tím také schází! Známé pořekadlo přesně vystihuje situaci Miroslava Janiše. Pověstný sňatkový podvodník, který žil nejprve v Bulharské ulici v Prostějově, aby se později přestěhoval do Plumlova, minulé úterý vyfasoval u soudu trest v délce šesti a půl roku. Stalo se tak kvůli podvodům, kterých se dopustil postupně na čtyřech ženách. Z nich vymámil dohromady téměř dva miliony korun!

PROSTĚJOVSKÝ Večerník disponuje svědectvím ženy, kterou o peníze obral před více jak dvaceti lety. Byla to však nepochybně pouze jedna z mnoha, která se na policii nikdy neobrátila. Šokující na celé věci pak je, že Miroslav Janiš svého jednání nikdy ani na chvíli nezalitoval. Očividně mu to přišlo naprosto „normální“...
Ani výhrůžky ze strany milenek a jejich příbuzných, ani vyšetřování policií či série článků v PROSTĚJOVSKÉM Večerníku, dokonce ani podmíněné odsouzení prostějovským soudem. Sňatkového podvodníka Miroslava Janiše nezastavilo absolutně nic! Zcela bezostyšně navazoval další a další kontakty se zranitelnými ženami, které ve snaze získat jejich majetek dokázal naprosto „oblbnout“. Jenže na každého jednou dojde. A stalo se tak i v případě osmapadesátiletého Miroslava Janiše, jehož příběh píše možná poslední tečku...

Z obrovského zástupu žen, které prošly jeho životem, se Miroslavu Janišovi staly osudnými nakonec dvě. Libuše M. kvůli němu před dvěma lety prodala svůj byt v Rožnově pod Radhoštěm. Přestože část takto utržených peněz šla na koupi domku v Plumlově, poté, co ji Janiš z jejich společného příbytku vyhnal, skončila paní Libuše prakticky jako bezdomovkyně přežívající po ubytovnách. Po rozhodnutí soudu jí musí Janiš vrátit 650 000 korun.

Druhou „osudovou“ ženou Miroslava Janiše se stala paní Miluše, která mu „věnovala“ 450 000 korun, jenž dostala od pojišťovny po vážné autonehodě svého syna. Janiš tyto finance částečně použil na opravu střechy zmíněného domu v Plumlově a vztah rychle ukončil. „Toho všeho se dopustil, přestože byl před více jak třemi roky podmíněně odsouzen za stejné jednání. Tehdy mu dvě ženy svěřily více jak sedm set tisíc korun, on je však nikdy nehodlal vrátit zpátky,“ zdůraznil v úterý 29. března u Okresního soudu v Prostějově státní zástupce Jaroslav Miklenda, který i z tohoto důvodu pro Janiše požadoval souhrnný trest. „Je očividné, že se z podmíněného odsouzení obžalovaný nijak nepoučil. Z tohoto důvodu by mu předchozí tříletý trest měl být přeměněn v nepodmíněný. Navíc by měl být odsouzen a potrestán za podvod, kterého se dopustil na obou poškozených,“ objasnil zcela logicky Miklenda.

Své chyby si nikdy nepřipustil

Nejvíce zarážející byl v této souvislosti fakt, že Miroslav Janiš ani na chvíli nepřipustil, že by někdy udělal něco špatně. Svádění žen, z nichž vytahal stovky tisíc korun a pak je odkopl, mu očividně připadalo jako něco naprosto normálního. A nejen to! Naopak se před soudem ze všech sil snažil postavit do role oběti a tak na Libuši M. podal hned několik žalob kvůli věcem, které mu měla údajně ukrást.

Senát však pro takový manipulativní přístup neměl mnoho pochopení a prakticky bez výhrad přijal návrh státního zástupce. „O vinně obžalovaného svědčí nejen výpovědi obou poškozených, ale i další důkazy. Příjmy obžalovaného odkázaného několik let na částečný invalidní důchod by například rozhodně nestačily k tomu, aby koupil a zrekonstruoval rodinný dům,“ odůvodnila rozsudek předsedkyně senátu Hana Greplová.

Miroslav Janiš tak od soudu odcházel se souhrnným trest šest a půl roku. Kromě toho musí oběma ženám zaplatit celkem 1 100 000 korun. Státní zastupitelství mu už obstavilo jeho podíl na domě v Plumlově, do exekuce zřejmě poputuje i Janišovo zánovní auto. Rozsudek však dosud není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...