Dobré poledne, dnes je sobota 11.5.2024
svátek slaví Svatava,
zítra Pankrác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 fialaŠok nejenom pro voliče ODS připravil v minulých dnech prostějovský poslanec Radim Fiala. Ve chvíli, kdy pravicová vláda prožívá hodně těžké období, zachoval se jako malý kluk. Zbaběle a alibisticky. Fiala odešel z poslaneckého klubu i ze všech stranických funkcí, tedy výkonné i regionální rady ODS v Olomouckém kraji. Okamžitě se následně stal pochopitelně terčem kritiky ze strany politiků i běžných pravicově zaměřených občanů. A my se ptáme - a co předvolební sliby, pane Fialo, ty za vás bude plnit kdo?!



Radim Fiala byl členem ODS patnáct let. Odejít se rozhodl údajně kvůli sporům o zvyšování daní, které nyní prosazuje Nečasova vláda. „Důvodem jsou názorové rozdíly, které se v poslední době prohloubily především v zásadní otázce zvyšování daní. Na moje rozhodnutí mělo vliv i to, že ODS na různých úrovních není schopna vyvodit hlubší závěry z výsledků posledních krajských voleb,“ vysvětlil svůj krok R. Fiala. A práskl dveřmi, aniž si zřejmě uvědomil, jak zklamal ty, kteří mu věřili a vůbec, kteří ho volili.

„Rozhodnutí pana poslance Fialy opustit řady ODS beru na vědomí. Jakkoliv na ně má plné právo, v současné situaci ho nelze považovat za nic jiného než útěk od vlastní politické odpovědnosti,“ zareagoval na Fialovo rozhodnutí premiér vlády a předseda strany Petr Nečas.

Fialův útěk od politické zodpovědnosti pořádně rozlítil i předsedu Oblastního sdružení ODS v Prostějově a prvního náměstka primátora Jiřího Pospíšila. „Pan poslanec se mnou svůj krok nekonzultoval. Ostatně, už delší dobu nejen s oblastním sdružením nekomunikuje. Přestože je členem zastupitelstva města, nedochází ani na schůzky klubu zastupitelů za ODS a neúčastní se práce pro město. Radim Fiala se ohání slovy o závazku vůči svým voličům, já jeho krok vidím jako populismus. O tom jsem přesvědčen od okamžiku, kdy se přidal na stranu takzvaných rebelů uvnitř ODS,“ sdělil exkluzivně Večerníku Jiří Pospíšil. Zároveň se naprosto ztotožňuje s vyjádřením Petra Nečase o tom, že ze strany Radima Fialy jde o bohapustý útěk. „Ano, a to ve smyslu přísloví ´tady už mi pšenka nepokvete...´ Pan poslanec ztratil podporu spolustraníků, kteří demokratickou volbou rozhodli o tom, že dnes není ve vedení prostějovské ODS, přestože náš okres zastupuje v nejvyšším zákonodárném sboru České republiky. Je to vizitka jeho práce. Odhaduji, že Radim Fiala přestoupí do jiného politického uskupení, které musí vyhodnotit jeho přínos. Čas ukáže...,“ uvedl doslova Jiří Pospíšil. Aniž by byl konkrétnější ohledně uvedeného „přestupu“, už i vrabci na střeše si cvrlikají o Fialově zájmu přejít do strany ANO2011 miliardáře Andreje Babiše. Zda-li tomu tak bude, si ale musíme počkat. Tyto spekulace zůstaly prozatím nepotvrzeny.

Radim Fiala se stal terčem kritiky i kvůli tomu, že se odmítl vzdát poslaneckého mandátu. „Byl by to logický a správný krok. Pokud pan poslanec myslí svá slova vážně a stojí si opravdu za nimi, měl by ho udělat. Obávám se však, že k němu nedojde, jak tomu ostatně bylo v drtivé většině podobných případů v minulosti,“ komentoval suše situaci Jiří Pospíšil.

Fialův úprk z ODS ovšem není lhostejný ani koaličním poslancům. „Je zjevné, že pan poslanec Fiala napomáhá evidentnímu rozkladu ODS a může to být příčinou toho, že nám za několik měsíců budou vládnout komunisté a socialisté,“ uvedl například šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Radim Fiala neutekl jenom z ODS, z poslaneckých i stranických funkcí, ale především od nesplněných slibů. Tím největším je rychlé vyčištění a hlavně opětovné naplnění plumlovské přehrady vodou. „Mluvil o tom už v roce 2006, kdy se poprvé dostal do Parlamentu. O čtyři roky později před dalšími volbami už představil plány a slíbil, že na jaře 2011 bude přehrada vybagrována a naplněna čistou vodou. Přesvědčoval nás, že od léta 2011 bude zase přehrada plná lidí a my budeme mít kšefty. A my mu to všechno spolknuli i s navijákem a volili ho. Nesplnil nic, přehrada je už skoro tři roky prázdná a skutek utek,“ rozčiluje se jeden z podnikatelů z okolí plumlovské přehrady, který si z osobních důvodů přeje zůstat v anonymitě.

Co dodat, z práce prostějovského poslance a jeho jednání vůbec zůstává rozum stát a v srdcích jeho voličů trpká příchuť. Bez zajímavosti ani fakt, že vše se událo jen pár desítek hodin před víkendovým kongresem ODS, který proběhl o uplynulém víkendu v Brně...

 

ZDRHLI také Šmucr s Coufalem

Prostějov/mik - Ještě před rezignací poslance Radima Fialy vystoupil z Občanské demokratické strany jeho věčný pobočník Michal Šmucr. Současný ředitel Gymnázia Jiřího Wolkra zřejmě neunesl dlouhodobé politické porážky a ztrátu svého dřívějšího vlivu. Společně s ním vystoupil z konické ODS také bývalý jednatel Společenského domu v Prostějově Jan Coufal. „Jejich jednání nechci komentovat, jenom bych se opakoval jako v případě poslance Fialy. Je to zklamání a srabárna...,“ řekl Večerníku k dalším odchodům ze strany šéf prostějovské ODS Jiří Pospíšil.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...