Příjemnou noc, dnes je pondělí 3.6.2024
svátek slaví Tamara,
zítra Dalibor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

To, o čem se mezi lidmi hojně mluvilo, se stalo realitou. Třináctkrát trestaný David Jurka, který má na svědomí vykradení řady rodinných domů i chat na Konicku, opravdu skončil za mřížemi. Z něj se naštěstí pro společnost hned tak nedostane. A to i přesto, že drogově závislý mladík u soudu opět sliboval nápravu, omlouval se a dokonce se i rozbrečel. Pokolikáté už?

David Jurka už ve velmi mladém věku podlehl pervitinu. Pod jeho vlivem potřeboval stále znovu a znovu prožívat ten pravý adrenalin a opakovaně se dopouštěl krádeží, kde to jen bylo možné.

Za krádeže chat byl už loni na podzim odsouzen k šestadvaceti měsícům vězení, trest se mu nakonec navýšil na osmačtyřicet. Absolutně si z toho nic nedělal. Pouze vyměnil ubytovnu ve Stražisku za tu v Olomoucké ulici v Prostějově a zároveň stále dojížděl za svojí maminkou do Brodku u Konice. Než nastoupil do vězení, stihl v této obci na Prostějovsku vykrást obchod a rodinný dům, dále pak dva domy v Hrochově, vloupat se do zdravotnického zařízení v Konici a ukrást své spící matce platební karty. Jeho řádění se zastavilo, až když byl začátkem roku opět vzat do vazby.

Úleva pro celé Konicko

Na celém Konicku se o Jurkovi a jeho činech otevřeně hovořilo už řadu měsíců. „Bylo mi hned jasné, že můj dům vykradl právě on. Kdo jiný by něco podobného udělal? A kdo jiný by taky nahlásil bombu na úřadu v Konici?! Všichni věděli, že krade, kde může, a nedá si pokoj, dokud ho zase nezavřou. Přesto byl propuštěn z vazby a policisté ho vyšetřovali na svobodě, což jsem nechápal. Kdyby ho nechali za mřížemi, tak jsme tu ani nemuseli být,“ uhodil hřebíček na hlavičku jeden z poškozených.   

Zatímco po svém zatčení na policii se David Jurka ke všem těmto případům doznal, u Okresního soudu v Prostějově postihl devětadvacetiletého mladíka „náhlý výpadek paměti“ a své přiznání se pokoušel zpochybnit. „Pravdou je, že obchod jsem vykradl. Ale vzal jsem toho mnohem méně, než co je mi kladeno za vinu. Na ty ostatní věci si už nepamatuji,“ prohlásil před senátem David Jurka, který se přesto všem poškozeným hodně krkolomně omlouval. Navíc v jeho neprospěch svědčí mimo jiné i to, že řadu ukradených věcí policisté zabavili přímo u něj, jeho maminky či kamaráda z Hrochova.

U soudu také vyšlo najevo, že zatímco se Jurka vloupal do obchodu v Brodku u Konice, tak k objektu dorazila policejní hlídka. Aby odlákal její pozornost, zavolal zloděj na policii a oznámil, že někdo právě vykrádá obchod v Jednově...

Kdo s ním loupil?

Vzhledem k množství ukradených věcí bylo jasné, že Jurka se loupeží nedopouštěl sám. „To ví každý,“ reagoval na tuto skutečnost sám obžalovaný, který však jméno svého kumpána přímo neprozradil. „Některé ukradené věci jsem za pervitin dal Jaroslavu Burianovi z Hrochova,“ naznačil pouze Jurka.

K soudu v roli poškozené byla předvolána i maminka Davida Jurky, která za něj řadu let „žehlila“ jeho četné problémy. I tentokrát se jej rozhodla „podržet“ a v neprospěch syna nakonec nevypovídat, přestože podle policie okradl i ji. Veškerou vinu svého potomka pak svalovala na jeho současnou přítelkyni, která mu měla „nosit tu marihuanu“.

Soud v této věci dosud nerozhodl, hlavní líčení bylo odročeno na 5. dubna. Tím to však neskončí. Jurka bude souzen i pro další trestné činy jako například šíření poplašné zprávy v souvislosti s nahlášením bomby na úřadu v Konici, z čehož má být také obviněn. Hlavní líčení nařízeno ještě není.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...