Příjemnou noc, dnes je pondělí 3.6.2024
svátek slaví Tamara,
zítra Dalibor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

K Vrchnímu soudu v Olomouci míří případ Tomáše Francla z Prostějova. Mladík není spokojen s čtyřiadvacetiletým trestem, který mu vyměřil krajský soud za brutální vraždu dědečka a babičky.

„Obžalovaný si podal odvolání. Nyní ho budeme předkládat vrchnímu soudu,“ prozradil Večerníku předseda trestního senátu krajského soudu Aleš Vašků a dodal: „Nesouhlasí s výší trestu, nelíbí se mu právní kvalifikace, že jednal s rozmyslem a že šlo o zvlášť surový a trýznivý způsob. Podle krajského soudu byly všechny podmínky pro uložení výjimečného trestu v trvání čtyřiadvaceti let splněny. S tím ale Francl nesouhlasí. Že prarodiče zavraždil, sice nepopírá, odmítá však, že by vraždil s rozmyslem.“

Děsivá tragédie se odehrála loni v červnu v Tovačově v domě Franclových prarodičů. Ti svému vnukovi poskytli přístřeší jen pár měsíců předtím. Soužití bylo poměrně bezproblémové až na to, že prarodiče čtyřiadvacetiletému muži vyčítali, že dost pije. Co se stalo osudné noci, popsal Francl u soudu s neuvěřitelně detailní přesností. Večerník už o případu detailně informoval v minulých číslech.

Jako první napadl spící babičku. Aby na svůj čin dobře viděl, rozsvítil si lampičku. Babičku nejprve rdousil, potom jí bodl nůž do krku, několikrát s ním zakvedlal, až babičce prořízl hrdlo. Nakonec jí vrazil nůž do srdce. Potom napadl v jiné místnosti spícího dědečka. Tomu probodl krk skrz na skrz a následně prořízl hrdlo. Po hrůzném činu si otevřel lahev slivovice a pustil si televizi. Prarodičům ze skříně, kterou vypáčil zkrvaveným nožem, sebral jedenapadesát tisíc korun. S nimi odjel do nevěstince v Prostějově. Tam se nejprve občerstvil kořalkou, potom si vzal jednu z místních prostitutek na pokoj. Strávil s ní noc, během které se jí svěřil s tím, co udělal. Dívce to však zjevně nevadilo, protože druhý den s mladým vrahem odjela ochotně do Olomouce na nákupy a do aquaparku. U soudu prostitutka popsala, co jí Francl v noci na pokoji vyprávěl. „Popsal mi to do detailu, nevěřila jsem mu to. Prý chtěl po babičce nějaké peníze, ale ona mu je nechtěla dát. Prý mu přeskočilo a šel tu babičku škrtit, pak šel za dědou do ložnice. Babička se ale prý probouzela, tak ji šel bodnout. Řekl mi, že děda si mezitím sedl a chytil ho za ruku. Nechtěl ho prý zabít, ale když byla babička po smrti, nechtěl mít konflikt. Prořízl mu hrdlo. Poté mi řekl, že si to chtěl ještě vyfotit,“ uvedla dívka, která i přesto s ním strávila noc a den.

Později pak Francl volal bývalé přítelkyni, co udělal. Teprve ta informovala policisty, kteří nechali otevřít zmíněný byt a v něm našli zmasakrovaná těla důchodců. „Věděl jsem, že to oznámí. Za hodinu mě už kontaktovala policie,“ konstatoval mladík. Mužům zákona všechno přiznal. Nedokázal však vysvětlit, proč to udělal.

„Nedokážu říct, proč jsem je zabil. Byl jsem rozčilen z práce, protože mi tam přidělili na starost nějakého cizince, který neuměl slovo česky a byl naprosto neschopný. Pak mě dorazila ta esemeska od bývalé přítelkyně, že je s někým jiným,“ uvedl muž, který pak zmíněné expřítelkyni přiznal, že chtěl zabít i ji.

Franclovi hrozil až doživotní trest. „Mrzí mě to, co se stalo. Ublížil jsem svým nejbližším, znamenali pro mě všechno, v životě mi pomáhali, když jsem potřeboval. Nenapadlo by mě, že kvůli nevydařenému vztahu někomu ublížím, omlouvám se celé rodině,“ uvedl prostějovský rodák ve své závěrečné řeči.

Podle znalců netrpí mladík žádnou duševní poruchou. Motivem jeho činu byl podle nich vztek na bývalou přítelkyni.

„Jsou zde splněny podmínky pro uložení výjimečného trestu. S ohledem na okolnosti celého případu, způsob provedení činu i pohnutky obžalovaného je závažnost jeho činu velmi vysoká,“ konstatoval potom v odůvodnění čtyřiadvacetiletého trestu předseda trestního senátu Aleš Vašků.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...