Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

„Jsme lidem na vesnicích blíž!“ hlásí pracovníci Charity Prostějov, která nedávno otevřela své první detašované pracoviště mimo Prostějov. Zaměstnanci nové pobočky ve Vřesovicích jsou k dispozici nejen místním, ale dojíždí i do všech okolních obcí. Svoji klientelu mají například až v Nezamyslicích.

Vidíme to všude kolem nás. Starých, nemocných a zároveň osamělých lidí, kteří už nejsou schopni se o sebe postarat a zároveň nemají nikoho, kdo by tak pravidelně činil, je v Česku bohužel čím dál více. A obzvláště na vesnicích to může být velký problém. Běžným řešením uvedené situace je „přesun“ lidí v pokročilém věku do některého z domovů pro seniory. Jenže na místa v nich se většinou čeká velmi dlouho, navíc mnozí lidé mnohdy nechtějí za žádnou cenu opustit svůj domov, kde často prožili celý život a jsou s ním trvale spjati. Právě ti zůstávají odkázáni na pečovatelskou službu, kterou v regionu zajišťuje zejména místní Charita. Dojíždění jejich pracovníků z Prostějova či Konice je však nákladné a zabírá mnoho času, i proto se pomalu přesouvá přímo do obcí.

První detašované pracoviště otevřela Charita Prostějov v bývalé hospodářské budově místní fary ve Vřesovicích. Stalo se tak se začátkem letošního roku. „Zájem ze strany obcí o naše služby nepochybně roste. Zaznamenali jsme například nabídku z Drahan, Vrbátek či dalších. Určitě bychom rádi v tomto směru naše služby rozšiřovali, nicméně pro svoji činnost potřebujeme patřičné zázemí. A to ne všechny obce jsou v tuto chvíli schopny nabídnout. Ve Vřesovicích tuto vizi jako první dokázali dotáhnout až do úspěšného konce,“ potvrdil Večerníku František Hynek, ředitel prostějovské Charity.

Vybudování centra v areálu bývalé fary, kde už sídlí nedávno otevřená „Radostná školička“, nebylo právě levnou záležitostí. „Celkové náklady na rekonstrukci pro tyto účely byly devět a půl milionu korun. Obec platila čtvrtinu, zbytek šel z dotace ze státního rozpočtu,“ prozradil starosta obce Josef Fica.

V pěkně opravené budově je mimo jiné k dispozici také bezbariérová koupelna. „Právě o pomoc při koupání a osobní hygieně je mezi klienty dlouhodobě největší zájem. Proto je dobře, že tuto službu můžeme poskytovat nejen přímo u nich doma, ale i ambulantně,“ potvrzuje Jana Drmolová, vedoucí pečovatelské služby prostějovské Charity.

Celý projekt se v tuto chvíli teprve rozjíždí. Zájem o něj je přitom zatím překvapivě menší, než s jakým se původně počítalo. „Lidé si na tyto služby musejí připlácet, na což nejsou příliš zvyklí. Proto se vše snaží řešit jiným způsobem například výpomocí ze strany sousedů. Přesto předpokládáme, že do budoucna o klienty nouzi určitě mít nebudeme,“ uzavřela Drmolová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...