Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

O mobilním kluzišti, které před muzeem na náměstí T. G. Masaryka bylo v provozu od 27. listopadu 2015 do 31. ledna letošního roku, se už namluvilo a napsalo hodně. Večerník dnes za tímto tématem udělá definitivní tečku. Vedení prostějovského magistrátu totiž přišly už všechny faktury, které jsou spojené s náklady na provozování a údržbu tohoto zařízení. To zmizelo z náměstí během prvních dvou únorových dní. A teď je třeba za něj zaplatit!

Když na začátku listopadu loňského roku odhadovali prostějovští radní, že „ledová sranda“ vyjde městskou pokladnu bratru na dva a půl až tři miliony korun, mnozí se chytali za hlavu. Někteří opoziční zastupitelé tvrdili, že jde o zbytečně vyhozené peníze. A také se nechali slyšet, že provoz kluziště bude o hodně dražší. Opak je pravdou, původní předpoklad se potvrdil. „Počítali jsme s tím, že atrakce nebude zadarmo. Finální částka mírně přesahující dva a půl milionu korun i na základě výběrového řízení je odpovídající dané službě. Když se podíváme zpět, jaký mělo kluziště úspěch, a jak přispělo k vánoční atmosféře a k oživení náměstí, tak si myslím, že to stálo za to,“ je přesvědčen Jiří Pospíšil, náměstek prostějovské primátorky pro majetkové záležitosti. „Samozřejmě říká se, že kdo nic nedělá, nic nepokazí! Ani provoz kluziště nebyl bez chyb. Byl to první rok provozu, takže šlo pro všechny o novinku, při níž jsme se učili za pochodu. Nabrali jsme určité zkušenosti, máme nějaké poznatky, jak všechno zdokonalit. Věřím, že koncem tohoto roku bude ke spokojenosti všech bruslařů provoz kluziště zase na vyšší úrovni,“ přidal jedním dechem Jiří Pospíšil.

Výslednou sumou peněz, které teď radní budou muset vytáhnout z městské kasy, není překvapena ani náměstkyně primátorky Ivana Hemerková. „Na rovinu říkám, že i já sama jsem čekala vyšší náklady. Například při velmi náročném způsobu mrazicího zařízení jsem očekávala, že mnohem více zaplatíme za spotřebu elektrické energie. Sto sedmdesát čtyři tisíce korun není podle mě moc. Když si vezmeme, že během dvou prosincových týdnů bylo i patnáct stupňů nad nulou a mrazicí zařízení jelo na plný výkon, tak bych sama očekávala spotřebu elektřiny jako hrom,“ uvedla pro Večerník spokojená náměstkyně.

Ani jeden Večerníkem oslovený představitel radnice nepochybuje o tom, že by se mobilní kluziště nemělo objevit před muzeem na náměstí T. G. Masaryka znovu v listopadu tohoto roku. „Každopádně mohu Prostějovanům slíbit, že o kluziště nepřijdou. Jenom přemýšlíme o úpravě provozní doby. Po letošních zkušenostech asi navrhneme, aby kluziště začalo na náměstí fungovat například už na začátku listopadu. A také jeho provoz dříve ukončíme. Všimli jsme si totiž, že od poloviny ledna nebylo tak vytížené. Ten největší zájem ze strany bruslařů byl během prosince a začátku nového roku,“ zkonstatovala Ivana Hemerková.

Večerník už na začátku roku zveřejnil zmínku o tom, že radní se zaobírali také myšlenkou koupit kluziště do vlastnictví města a nepronajímat si jej. „Jak jsem již naznačil dříve, budeme o tom uvažovat a uvidíme, jestli se po zvážení všech pro a proti rozhodneme kluziště zakoupit,“ nechtěl být konkrétní Jiří Pospíšil. „Vím o městě, které kluziště koupilo a po měsíci provozu se porouchalo mrazicí zařízení. Oprava vyšla na půldruhého milionu,“ podotkla jedno z rizik Hemerková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...