Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

44 u_klokanaVšichni Prostějované doufali, že otravy jedovatým metanolem, který různí lumpové přimíchávají do běžného alkoholu, se našemu městu vyhnou. Omyl! Od pondělí i Prostějov patří na mapu míst v České republice, kde metanol udeřil...

Hned první den minulého týdne se to po Prostějově rozneslo jako mor po středověké Praze. Odpoledne byl s těžkou otravou metanolem hospitalizován v naší nemocnici osmačtyřicetiletý J. P. z Prostějova. Lékaři mu naměřili 0,8 promile metanolu v krvi. Muž stačil policii sdělit, že během víkendu popíjel stejný alkohol ještě s kamarádem, stejně starým I. L., kterého strážci zákona bleskurychle vypátrali. A právě včas. Druhý z mužů na tom byl mnohem hůř, naměřeno mu bylo dokonce přes dvě promile smrtící látky v krvi. Ten byl převezen do Fakultní nemocnice v Olomouci. Okamžitě se vyrojily spekulace, fámy a bohužel ze strany nejmenované úřednice z hygieny dokonce i lži. Ta totiž jednomu z prostějovských periodik tvrdila, že následná kontrola hospody U Klokana ve Wolkerově ulici, kde oba otrávení muži během víkendu vysedávali a popíjeli alkohol, skončila bez zjištěných závad. Jak ovšem následně Večerník zjistil, opak byl pravdou.

Bohužel, od policie začínaje, přes celní správu a hygieniky konče, se žádný z novinářů nedozvěděl o případu otravy metanolem kloudnou informaci. „O případu nebudeme podávat žádné konkrétní informace. Je to nařízení přímo z policejního prezidia. Navíc na veškeré informování veřejnosti si vyhradil právo zlínský státní zástupce Roman Kafka,“ uvedla Večerníku Irena Urbánková, tisková mluvčí Policie ČR. A stejné formulace odpovědí nám opakovala až do pátku. Stejně tak jsme nepochodili u jmenovaného Kafky, který nás odkázal na tiskovou konferenci uspořádanou až po vyřešení případu. Kdy? To nedokázal odhadnout.

Večerník však na vlastní pěst zjistil, že v hospodě U Klokana ve Wolkerově ulici byly v pondělí nalezeny lahve od Tuzemáku, ve kterých následně chemickým rozborem byl odhalen metanol. V úterý kriminální policie zatkla majitele zmíněné hospody Richarda Ozaniče a Michala Burgeta, kteří strávili dva dny v cele předběžného zadržení. O tom všem ale informujeme na jiném místě této strany. Co je však úplně nejdůležitější, že oba muži otráveni metanolem jsou už dnes v pořádku a čeká je brzké propuštění z nemocnice.

„Osmačtyřicetiletý muž, který byl po celou dobu hospitalizovaný na anesteziologicko-resuscitačním oddělení byl již přeložen na standardní interní oddělení. Muž je stabilizovaný, postupně se zotavuje, takže v následujících dnech bude propuštěn do domácí péče,“ sdělila Večerníku Hana Szotkowská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující prostějovskou nemocnici.

Druhý, osmačtyřicetiletý muž, který byl od pondělí hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Olomouci, byl v pátek převezen do prostějovské nemocnice. „V současné chvíli už leží na běžném oddělení a je mimo ohrožení života,“ informovala Hana Szotkowská.

V tištěném vydání najdete exkluzivní dvojrozhovor s majiteli inkriminované hospody

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...