Dobré dopoledne, dnes je neděle 2.6.2024
svátek slaví Jarmil,
zítra Tamara
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Na půdě prostějovské porodnice přijde ročně na svět v průměru tisíc miminek. Největší boom byl zaznamenán v roce 2007, kdy se narodilo hned 1 167 dětí. Ona „tisícovka“ je ale v současnosti považována doslova a do písmene za magickou hranici. Od uvedeného letopočtu totiž porodnost v místní nemocnici klesá, přičemž v roce 2012 zde přišlo na svět pouze 951 novorozenců. Vloni to už bylo o pětadvacet miminek více, ale na vysněnou metu tisíce narozených dětí už v Prostějově i tak čekáme už dlouhých pět let...

Dlužno navíc dodat, že ne všechny děti, které se rodí v Nemocnici Prostějov, jsou takzvaní ´našinci´. „Místních dětí je každoročně zhruba třetina, což zcela odpovídá demografickému rozložení. V Prostějově totiž často rodí i maminky z jiných měst a regionů,“ upozornila Večerník Ivana Hemerková, náměstkyně primátorky Statutárního města Prostějova. Její slova vzápětí potvrdila i tisková mluvčí společnosti Agel provozující prostějovskou nemocnici. Místní porodnici podle jejích slov vyhledávají nejčastěji maminky z Olomoucka, Přerovska, ale také dokonce Zlínska. „Ze vzdálenějších regionů většinou přicházejí na doporučení sestry nebo jiného rodinného příslušníka či kamarádky, která již v Prostějově rodila a s péčí byla spokojena. Velmi důležitou roli hraje také individuální přístup porodních asistentek a novorozeneckých sester k rodičce. Snažíme se také vytvářet přátelské prostředí. Samozřejmostí je u nás přítomnost otce u porodu, která je bezplatná. Co si vybavuji, tak v prostějovské porodnici rodilo několik maminek dokonce až z Prahy,“ prozradila exkluzivně Večerníku Radka Miloševská.

V důsledku celkového úbytku dětí v České republice se i v Prostějově už pět let nedaří v porodnosti pokořit magickou tisícovku. „Oproti roku 2014 naštěstí nebyl zdejší úbytek porodnosti nijak razantní, přičemž čísla jsou pravděpodobně způsobeny demografickým trendem snižování počtu porodů, který je patrný v celé zemi,“ uvedla mluvčí prostějovské nemocnice, po které ještě Večerník vyzvídal, zda byly v poslední době zaznamenány nějaké zdravotní potíže čerstvých novorozenců. „Převážná většina dětí se rodí zdravých a bez komplikací. Když už se vyskytne nějaký problém, tak se nejčastěji jedná o žloutenku, a to u dětí, které se narodí dříve před plánovaným termínem porodu. Naštěstí nejde o závažný problém, děťátko s maminkou jen zůstane v nemocnici o několik dní déle a domů odchází zdravé,“ prozradila s velkým oddechnutím Miloševská.

Jak již bylo zdůrazněno, pouze třetina narozených dětí z prostějovské porodnice má v rodném listě napsáno trvalé bydliště Prostějov. „Tento počet podle mého názoru naprosto kopíruje populační křivku v našem městě. Nejvíce narozených Prostějovanů jsme zaznamenali v roce 2007, kdy se jich narodilo 452. Tehdy jsme nahlas a rádi hovořili o populačním boomu a spousta lidí si myslela, že vysoká porodnost bude pokračovat. Upozorňovala jsem ovšem na to, že jde o vrchol porodnosti, která bude v následujících letech klesat. Nikdo mi ale nevěřil, mnozí naopak kuli plány, že v Prostějově budeme stavět další mateřské školy i základní školy,“ konstatovala Ivana Hemerková. Její proroctví se postupem času skutečně vyplnilo, počet narozených dětí dále pouze snižoval. A například v roce 2013 přišlo na svět pouhých 340 Prostějovanů. „V předminulém a uplynulém roce se narodilo shodně 375 prostějovských miminek, takže došlo k dílčímu zvýšení porodnosti. Ta už ale podle mě nedosáhne dřívější výše, to by se musel stát zázrak,“ myslí si náměstkyně prostějovské primátorky.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...