Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Oba museli v září loňského roku odstoupit z významných politických funkcí. Miroslav Pišťák rezignoval na post primátora Prostějova, Alois Mačák zase opustil pozici prvního náměstka hejtmana Olomouckého kraje i funkci prostějovského radního a zastupitele. Jejich příjem finančních darů na předvolební kampaň od soukromé společnosti označil celostátní deník za úplatky. Jeden z článků Mladé fronty DNES nechala okresní státní zástupkyně prověřit hospodářskou kriminálkou…

Oba dva bývalí vrcholní politici prostějovské sociální demokracie sami veřejně přiznali, že před komunálními volbami na podzim 2014 přijali statisícové částky od soukromé firmy. „Řádně jsme tyto peníze uvedli do majetkového soupisu, zahrnuli je do daňového přiznání a řádně z nich Finančnímu úřadu v Prostějově odvedli daň,“ tvrdili svorně Miroslav Pišťák s Aloisem Mačákem už vloni na červnovém jednání prostějovského zastupitelstva. V září ale překvapivě oba rezignovali na své významné funkce. Deník MF DNES totiž mimo jiného poukázal to, že politici měli údajně finanční dary nejprve „odvést“ do pokladny Lidového domu v Praze, kde sídlí ústředí ČSSD v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou…
Policie pak dostala od státní zástupkyně Naděždy Kezniklové za úkol prověřit, zda se navíc nejednalo o korupční jednání ze strany Miroslava Pišťáka a Aloise Mačáka. Vyšetřování trvalo čtyři měsíce, teprve na konci minulého týdne bylo uzavřeno. „Prověřování skončilo. Nepodařilo se opatřit důkazy, které by potvrzovaly, že šlo o trestný čin. Bylo provedeno finanční šetření a shromážděny všechny možné důkazy. Nejsou takového charakteru, abychom mohli podat obžalobu a jít s ní před soud,“ řekla deníku MF DNES okresní státní zástupkyně v Prostějově Naděžda Kezniklová.
Hospodářská kriminálka Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci celé vyšetřování odložila. Večerník zkontaktoval oba aktéry celé kauzy. „Byl jsem od začátku přesvědčený, že jsem se ničeho protiprávního nikdy nedopustil,“ okomentoval stručně Alois Mačák skutečnost, že policie případ odložila. „Určité zadostiučinění cítím, to nepopírám. Od začátku jsem si ale byl vědom, že jsem se ničeho nečestného a protizákonného nedopustil. Na post primátora jsem rezignoval jenom proto, aby tato vymyšlená kauza nepošpinila sociální demokracii,“ uvedl Miroslav Pišťák.
Oba politici slíbili Večerníku v brzké době poskytnout exkluzivní rozhovory se všemi podrobnostmi a pikantnostmi celého případu. Co se od nich dozvíme? A připravují nyní po svém očištění návrat do velké politiky? Uvidíme!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...