Dobré ráno, dnes je neděle 2.6.2024
svátek slaví Jarmil,
zítra Tamara
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Příští neděli na Valentýna se měla na Velkém Kosíři pořádat akce nazvaná Valentýnská pusa. Ta už při své premiéře před dvěma roky nalákala přes 350 výletníků, obdobně tomu bylo i loni. Letos se ovšem tradice poruší. Večerník zajímalo, proč a kdy bude rozhledna opět pro veřejnost otevřena.

Jak Večerník zjistil, Valentýnská pusa byla na Kosíři zrušena zejména kvůli bezpečnosti. „Chtěl jsem ji opět pořádat, ale nebudu. Rozhledna kvůli svému technickému stavu zůstává stále uzavřená. Podle mě není v tuto chvíli bezpečná. Věřím, že příští rok se situace zlepší a my se na Kosíř opět vrátíme i s naší akcí,“ řekl starosta Drahanovic Ivo Richter, který za Valentýnskou pusou stojí.
Ohledně skutečného stavu rozhledny se šíří nejrůznější fámy a dohady. Faktem je, že poslední turistickou sezónu na ní předčasně ukončil nájezd vandalů. Z krásné rozhledny totiž někdo vymontoval kovové šrouby. Po dohodě se statikem byl objekt koncem října předčasně uzavřen.
Otevřel se opět při tradičním Novoročním výšlapu, během něhož na rozhlednu vyšplhaly tisíce návštěvníků. O to překvapivěji pak zní informace, že rozhledna stále není bezpečná. Jak je možné, že mohla být na Nový rok otevřena pro takové množství lidí? „Nechali jsme ji prohlédnout statikem a doporučil nám, aby na Nový rok na rozhlednu nechodilo více jak padesát lidí naráz. Tak jsme to hlídali,“ reagovala Hana Rozsypalová, předsedkyně mikroregionu Kosířsko, který výstavbu rozhledny zaštítil.
Nabízí se tedy otázka, proč nemohla být rozhledna za stejných podmínek otevřena i nyní na Valentýnskou pusu či předchozí akci z Čelechovic do Čelechovic přes vrchol Kosíře. Obzvláště pokud se jich účastní výrazně méně lidí než masového Novoročního výšlapu. „Převládla u nás opatrnost. Řekli jsme si, že tyto akce nemají zas tak velkou tradici jako Novoroční výšlap a že to tedy nebudeme riskovat. Rozhlednu musí nyní prohlédnout specializovaná firma a je potřeba na ní provést určité úpravy. Teprve pak ji bude možné opět otevřít,“ vysvětlila Rozsypalová. Kdy to tedy bude? „Věřím, že na Velikonoce už bude vše zcela v pořádku. Pro veřejnost se pak rozhledna otevře stejně jako loni, tedy začátkem dubna,“ uzavřela Hana Rozsypalová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...