Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Už před rokem ve stejnou dobu si velitel Městské policie Prostějov Jan Nagy pochvaloval, že v Prostějově výrazně ubylo přestupků proti veřejnému pořádku. Jejich počet se oproti předešlému roku snížil o více než osm set, což bylo až nevídané číslo. Šéf prostějovských strážníků poskytl Večerníku aktuální statistiku za rok 2015, z níž jednoznačně vyplývá, že místní občané i nadále pokračují ve zlepšeném chování!

„V průběhu uplynulého roku nedošlo k významným událostem, které by vážně narušily veřejný pořádek a jeho pokojný stav. Nezaznamenali jsme ani zásadní změny zákonů, které by bylo nutné aplikovat. Činnost městské policie byla cílena na každodenní úkoly, které jsou vždy odvislé od současného stavu a aktuálních problematik, na které je nezbytné se zaměřit,“ poznamenal Jan Nagy, velitel Městské policie Prostějov.

V uplynulém roce Prostějované spáchali 8 183 přestupků. Nejvíce hřešili v dopravě (6 530), následovaly prohřešky proti veřejnému pořádku (590), proti majetku (378), proti městské vyhlášce (225) a proti občanskému soužití (127). Pouze ve dvou případech přistihli strážníci obsluhu barů při podávání alkoholu mladistvým. „Počet přestupků proti veřejnému pořádku se v posledních čtyřech letech konstantně snižuje. Je to způsobeno tím, že dochází ke snížení počtu nedovolených skládek, odkládání odpadů mimo místa k tomu určená. Na tomto úseku je to zejména činností magistrátu, který zajišťuje třídění odpadů, vytváří podmínky pro svoz, ale i prezentací případů ze strany městské policie, kdy pachatelé nedovolených skládek byli zjištěni. Takových případů bylo celkem třicet. O stovku událostí méně bylo v oblasti vzbuzení veřejného pohoršení, mnohdy byla dostačující pouze domluva přestupcům. V některých případech však při provádění zákroku a neuposlechnutí výzvy bylo nutné použít donucovací prostředky. Vloni tomu tak bylo v osmadvaceti případech,“ uvedl Nagy některé poznatky z loňského roku.

Za připomenutí určitě stojí i fakt, že vloni se oproti roku 2014 snížil i počet majetkových přestupků. A to ze 479 na 378 řešených případů. „Velkou část těchto přestupků tvoří drobné krádeže, které jsou hlášeny ze supermarketů a obchodů. Uvedené majetkové delikty jsou oznamovány správnímu orgánu, výjimečně jsou řešeny v blokovém řízení. Převážně se takových jednání dopouští osoby bez přístřeší, které páchají tyto přestupky opakovaně a v jednotlivých případech se může jednat o pokračující delikt krádeže, nebo i tehdy, pokud byla taková osoba v posledních třech letech pravomocně potrestána za majetkový skutek. Pokud se týká případů krádeží barevných kovů, nebo železa obecně, pak je nutné konstatovat, že i přes prvotní skeptické přístupy ke změně pravidel výkupu kovů skutečně došlo i v Prostějově k výraznému snížení této protiprávní činnosti a případy krádeže kovů jsou dnes spíše ojedinělé,“ pochvaluje si šéf prostějovských strážníků.

V roce 2015 bylo prostějovskými strážníky odchyceno 153 zatoulaných psů, porušení vyhlášky o zákazu požívání alkoholu na veřejnosti bylo zjištěno ve 168 případech, v 55 událostech řešili strážníci porušení zákazu kouření na stanovených místech. Byly řešeny čtyři případy neoprávněného lovu ryb, z toho jeden skutek byl předán policii pro podezření na trestný čin pytláctví. Ani jednou naopak nedošlo k porušení vyhlášky o označení heren.

Společně s poklesem páchání přestupků zaznamenala Městská policie Prostějov také méně oznámení na tísňovou linku 156. „Za celý loňský rok bylo přijato na tuto linku celkem 9 750 tísňových volání, což je sedmadvacet telefonátů denně. Celých padesát procent těchto volání tvoří oznámení dopravních přestupků, stání ve vjezdu, na vyhrazeném parkovišti. Díky telefonickým oznámením se podařilo zadržet v pětasedmdesáti případech i pachatele trestné činnosti a předat ho policii,“ zkonstatoval Jan Nagy. Zároveň připomněl, že strážníci vyjeli na oznámené události celkem v 4 287 případech, což bylo o zhruba 350 výjezdů méně než v roce 2014. „Velice si vážím všech těch, kteří neváhají a zavolají na naši bezplatnou linku 156 a oznámí jakékoliv protiprávní jednání. Přispívají tak významně ke zlepšení bezpečnostní situace a navíc zadržení pachatelů přispívá ke zvýšení právního vědomí,“ uzavřel toto téma velitel prostějovských strážníků.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...