Dobré ráno, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Od roku 1997 se do Národního domu, konkrétně jeho rekonstrukce i drobnějších oprav a údržby, investovalo více než čtyřiaosmdesát milionů korun. Tato obrovská suma peněz ale není zdaleka konečná. Prostějovští radní už naplánovali rozsáhlé další opravy této secesní památky, které mají postupně spolykat minimálně sto milionů korun! Důvod poměrně spěšného rozhodnutí rady města je jednoduchý, magistrát má nyní aktuálně obrovskou šanci získat na celou investici až pětaosmdesát procent finančních prostředků z dotací!

K doposud největším investicím do Národního domu došlo v letech 1997 a 1998, kdy se za více než sedmadvacet milionů korun provedla generální rekonstrukce střechy, části fasády a obnovila se jevištní technika v přilehlém divadelním sále. K obdobně vysokým částkám se magistrát vrátil ještě v letech 2006 a 2007, kdy se za třiadvacet a půl milionu korun dokončila rekonstrukce fasády, ale hlavně se přikročilo k úplné obnově restauračního zařízení i vývařovny. A reálně se blíží chvíle, kdy Národní dům v Prostějově obklopí lešení znovu. „Rozhodli jsme o rozpočtovém opatření na pořízení projektové dokumentace pro rozsáhlou rekonstrukci této významné secesní budovy. Naskytla se nám totiž šance k získání dotací, které jsou jednou za čas vypisovány na zásadní opravy národních kulturních památek a mohou činit až pětaosmdesát procent všech uznatelných nákladů. Ty odhadujeme na sto milionů korun,“ řekl na středeční tiskové konferenci rady města Zdeněk Fišer (ČSSD), náměstek primátorky Statutárního města Prostějova. 

Večerník pochopitelně zajímalo, co všechno se v rámci uvedených sto milionů korun připravuje. „Naprostou prioritou bude nová střecha. Dále jsme navrhli stavební práce jako například opravu celého suterénu, výměnu všech oken na budově i vitráží, rekonstrukci zábradlí v divadelní části, výměnu sedaček v sále, rekonstrukci schodišť a hlavně také kompletní opravu fasády Národního domu,“ vyjmenoval nejpodstatnější investice Fišer. Radní ale zároveň upozornili, že už při zpracovávání projektové dokumentace bude muset magistrát úzce spolupracovat s památkáři. „Ti si určitě ke každé dílčí rekonstrukci řeknou svoje. Pokud se s nimi projektant dohodne na jednotlivých částech, budou okamžitě zařazeny do jednoho balíku a zažádáme o dotaci. Čím dříve, tím lépe,“ dodává náměstek prostějovské primátorky.

Samotnou žádost o dotační tituly má na starosti uvolněný radní Jaroslav Šlambor (KSČM). „Už na konci listopadu loňského roku jsme do Národního domu svolali schůzku všech lidí, kteří k plánované rekonstrukci a vůbec k této secesní památce mají co říci. Od všech jsme vytěžili veškeré poznatky o tom, co by se mělo udělat. Zaznamenali jsme poměrně rozsáhlý sumář potřebných oprav, který následně vyhodnotil odbor rozvoje a investic prostějovského magistrátu. Vše jsme pak porovnali s možnostmi získat dotaci. Většina požadavků má šanci dotaci získat,“ uvedl Šlambor. „Teď je třeba veškerou sílu vrhnout na projektovou dokumentaci. O dotaci totiž nejde žádat jednotlivě, ale pouze takzvaně „v kupě“. To znamená, že co nejdříve musí být vypracován projekt na kompletní rekonstrukci Národního domu,“ potvrdil Jaroslav Šlambor.

Večerník má k dispozici seznam dosud známých dílčích rekonstrukcí za zhruba šedesát milionů korun. O dalších potřebných opravách bude jednat v průběhu prvního pololetí tohoto roku rada města.  

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...