Dobrý podvečer, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tak to by paní hraběnka hleděla! Někdejší sídlo Marie Anny Bukowkové, které koupila obec Dobromilice v roce 1796 od zemského soudu, pořádně prokouklo. Díky penězům z Evropské unie se proměnilo na regionální muzeum a uplynulé úterý proběhla tolik očekávaná kolaudace.

Rekonstrukce muzea měla být původně dokončena už do začátku loňského června, nakonec se musela o více jak půl roku posunout. Na rozdíl od Plumlova, který měl z Evropské unie přislíbeno téměř sedm milionů korun na vybudování naučné stezky kolem přehrady, to však v Dobromilicích nevzdali a věc dotáhli až do zdárného konce. K částce 5,7 milionu korun z unie však museli přihodit více jak milion korun z vlastního. Nejen ke svému štěstí se tyto prostředky v rozpočtu našly.

Oprava hraběcího sídla v Dobromilicích se přitom chystala přes deset let. Obec uspěla až se svojí třetí žádostí o dotace. Prvotním záměrem bylo přesunout do opravené budovy sbírky z bývalého muzea, které fungovalo na zdejším zámku. „Ten se vrátil do vlastnictví arcibiskupství, které jej prodalo soukromému majiteli. Naše exponáty jsme museli vyklidit a přesunout je do skladu,“ vysvětlil Večerníku Pavel Drnovský, starosta Dobromilic.

Původní záměr se však postupně rozšířil. V objektu by tak měl fungovat i společenský sál pro pořádání kulturních akcí, který by využili zejména místní. V této souvislosti se tak dříve mluvilo o tom, že zde budou vystaveny také hospodářské stroje zaniklé prostějovské značky Wichterle a Kovářík!

Kdy přesně se muzeum otevře a co v něm jeho návštěvníci najdou, to ještě stále zůstává ve hvězdách. „Náplň v tuto chvíli stále pilujeme, stejně tak dosud není znám termín slavnostního otevření,“ reagoval na náš dotaz Pavel Drnovský.

Muzeum v Dobromilicích se přidá k dalším podobným institucím, které v regionu už nyní fungují. K těm nejznámější patří Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem, Hasičské muzeum tamtéž či Muzeum Drahanské vrchoviny a vzdělávací centrum TGM v Drahanech. Letos v dubnu by se k nim mělo přidat v pořadí už třetí muzeum v Čechách pod Kosířem, které začne fungovat v prostorách místního zámku.  

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...