Dobrý podvečer, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

metanolKomu není rady, tomu ještě může být pomoci! V prostějovské nemocnici leží od pondělního odpoledne osmačtyřicetiletý muž s příznaky otravy metanolem. V krvi měl 0,8 promile jedu. Jeho stav je vážný, díky péči lékařů a podávanému etanolu by však měl být už mimo přímé ohrožení života. Jeho kolega, se kterým nad flaškami alkoholu bez "rodného listu" proflámoval víkend, byl převezen do olomoucké nemocnice. I on svoji hloupost zřejmě přežije.

Po profllámovaném víkendu vyhledal osmačtyřicetiletý muž z Prostějovska lékařskou pomoc. „V pondělí odpoledne jsme v prostějovské nemocnici přijali muže s příznaky otravy metanolem. Nejprve byl na jednotce intenzivní péče, následně jej lékaři přeložili na anestezologicko resuscitačním oddělení. Vzhledem k tomu, že během víkendu část metanolu v jeho těle metabolizovala, nenasadili lékaři Fomezipol, ale zahájili léčbu dialýzou. Zároveň mu byl podáván čistý etanol.  Stav pacienta zůstává vážný, je však stabilní a mimo přímé ohrožení života. Podle jeho slov také došlo k mírnému zlepšení zraku,” uvedla tisková mluvčí prostějovské nemocnice Hana Szotkowská.

Osmačtyřicetiletý muž celý víkend pil s kolegou, který skončil v olomoucké nemocnici. „Prostřednictvím policejního šetření byl nalezen v pondělí večer další člověk, u kterého se taktéž potvrdil methylalkohol v krvi. Tento muž byl následně převezen do Fakultní nemocnice Olomouc," dodala Hana Szotkowská. Rovněž osmačtyřicetiletý muž je v současnosti mimo přímé ohrožení života, výraznější známky otravy metanolem se u něj neprojevily. „Lékaři u pacienta nezjistili žádné známky trvalého poškození zdraví. V tuto chvílie je však nelze ani vyloučit," reagoval mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Jedná se o vůbec první dva případy otravy metanolem na Prostějovsku. Přišly téměř měsíc po zrušení prohibice. Na otravu metanolem už v září zemřeli čtyři lidé na sousedním Přerovsku.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...