Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Spoustu zlé krve zvláště mezi kosteleckými občany nadělala prohlášení týkající se významu někdejšího obyvatele Kostelce na Hané Petra Bezruče. K celé kauze se v uplynulém týdnu oficiálně vyjádřil hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. „Věta, že byl Petr Bezruč jako básník značně přeceňován, byla pouze citace ze žádosti, kterou zpracoval odbor kultury a památkové péče olomouckého krajského úřadu,“ objasnil výrok, který vyvolal vlnu emocí.

V oficiální tiskové zprávě, kterou krajský úřad rozeslal do médií, se dále uvádí, že v souvislosti s domkem Petra Bezruče v Kostelci na Hané řeší hejtmanství především budoucnost samotného objektu, nikoliv hodnoty Bezruče jako literáta. „Také žádost o vyjmutí domu ze seznamu kulturních památek byla prioritně odůvodňována současným stavem nemovitosti v Kostelci na Hané. Věta, že byl Petr Bezruč jako básník značně přeceňován, byla skutečně pouze citace ze žádosti, kterou zpracoval odbor kultury a památkové péče olomouckého krajského úřadu. Pokud vyvolala diskusi mezi širokou veřejností a výsledkem bude nalezení vhodných cest k záchraně domku Petra Bezruče, je to dobrý krok k řešení patové situace kolem objektu v Kostelci na Hané,“ napsal Jiří Rozbořil.

Hejtman dále pokračuje v úvahách o možné další budoucnosti populárního ‚červeného domku'. „Olomoucký kraj se dlouhodobě snaží nalézt řešení využití. Vyjmutí objektu ze seznamu kulturních památek by mělo usnadnit další jednání o budoucnosti domku a v žádném případě neznamená, že by měl být zbourán ani to, že bychom zpochybňovali význam osoby Petra Bezruče,“ uzavírá první muž Olomouckého kraje.

Domek byl původně majetkem města Kostelec na Hané. Město jej převedlo do vlastnictví tehdejšího Okresního úřadu Prostějov a do správy tehdejšího muzea Prostějovska. Hejtmanství získalo domek do svého majetku s převodem prostějovského muzea do zřizovací pravomoci Olomouckého kraje po roce 2000 již v nevyhovujícím stavu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...