Dobré dopoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Během posledního měsíce loňského roku se celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji oproti minulému měsíci zvýšil o 2 299 osob. Aktuálně je v kraji bez práce 31 058 lidí, přičemž počet hlášených volných pracovních míst klesl o 149 a podíl nezaměstnaných osob vzrostl o 0,6 procentního bodu. I přes dílčí pesimistická statistická čísla je na tom v Olomouckém kraji ohledně nezaměstnanosti Prostějov opět nejlépe.

K 31. prosinci 2015 evidoval Úřad práce ČR, krajská pobočka Olomouc, celkem 31 058 uchazečů o zaměstnání. „Poprvé od května 2015 tak překonal počet nezaměstnaných hranici jedenatřicet tisíc osob. Nutno ale dodat, že v zimních měsících vždy dochází k výraznému nárůstu nezaměstnanosti. Navíc současná prosincová hodnota je nejnižší od roku 2008! Ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 je nynější počet nezaměstnaných nižší o 7 932 osob, tady o celých dvacet procent,“ říká Jaroslav Mikšaník, vedoucí odboru trhu práce Úřadu práce ČR v Olomouci.   

V průběhu prosince bylo v Olomouckém kraji nově zaevidováno 4 770 uchazečů o zaměstnání. „Z toho bylo sedm set osmdesát osob, které přišly do evidence Úřadu práce z důvodu ukončení svého samostatného podnikání na živnostenský list. Počet nově registrovaných byl o 1 066 osob vyšší než v předchozím měsíci, ale o 314 nižší než ve stejném měsíci v roce 2014. Z evidence během prosince odešlo celkem 2 471 uchazečů. Bylo to o 1 070 osob méně než v předchozím měsíci a zároveň o 152 lidí méně než před rokem,“ přidává další statistická čísla Mikšaník.

Také v Prostějově došlo k určitému vzrůstu nezaměstnanosti. „V Prostějově jsme na konci prosince evidovali celkem 4 056 lidí bez práce, což je o 281 osob více, než tomu bylo na konci předešlého měsíce. Na prostějovském Úřadu práce je aktuálně zaregistrováno 1 103 volných míst. Podíl nezaměstnaných osob zde činí 4,9 procenta,“ uvedl vedoucí odboru trhu práce Úřadu práce ČR v Olomouci. 

Na konci prosince Úřad práce v Olomouckém kraji evidoval celkem 731 volných pracovních míst pro kvalifikované dělnické strojírenské profese, to znamená soustružníky, zámečníky, svářeče a nástrojaře, mechaniky a opraváře strojů. „Druhou nejžádanější skupinou profesí byla obsluha jiných pojízdných zařízení se 419 místy. V těchto případech je zájem zejména o skladníky, jeřábníky, strojníky, traktoristy a obsluhu vysokozdvižných a paletovacích vozíků. Nadále je stále vysoká poptávka zaměstnavatelů i po řidičích nákladních automobilů a o zaměstnance z oblasti služeb. Hlavně o prodavače, kuchaře číšníky a servírky,“ dodal Jaroslav Mikšaník.

docxnezamestnanost_prosinec2015.docx

docx08_mapa.docx


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...