Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Že je provoz na pozemních komunikacích v zimních měsících nebezpečný, se v uplynulých dnech přesvědčilo na Prostějovsku hned několik řidičů. Policisté skupiny dopravních nehod totiž vyráželi k řadě havárií, na nichž se podílely povětrnostní podmínky a stav komunikace. Večerník pro vás připravil sumář, kdy a za jakých okolností třískaly plechy. A bohužel také došlo ke zraněním...

Předzvěstí perné soboty 9. ledna na silnicích prostějovského regionu byla havárie osobního automobilu značky Škoda Fabia, ke které došlo po poledni u Dobromilic. „Šestadvacetiletá řidička při průjezdu mírnou levotočivou zatáčkou nepřizpůsobila rychlost jízdy a po najetí pravými koly do vrstvy sněhu při okraji vozovky dostala smyk. Vyjela vlevo mimo komunikaci na pole, kde se vozidlo převrátilo přes střechu a následně dopadlo zpět na kola. Ke zranění osob při havárii nedošlo. Hmotná škoda na vozidle byla předběžně vyčíslena na osmdesát tisíc korun,“ prozradil František Kořínek, tiskový mluvčí Policie ČR pro Územní odbor Prostějov. Alkohol u řidičky policisté vyloučili provedenou dechovou zkouškou. Její přestupek vyřešili na místě uložením blokové pokuty ve výši jednoho tisíce korun.

K další havárii na namrzlé vozovce došlo v tentýž den ve 14.00 hodin, tentokrát v katastru obce Bedihošť. „Dvaatřicetiletý řidič osobního vozidla Škoda Octavia při jízdě směrem k Výšovicím dostal v levotočivé zatáčce smyk. Následkem toho vozidlo vyjelo vpravo mimo vozovku, kde pravým bokem narazilo do vzrostlého stromu. Po nárazu automobil ještě setrvačností pokračoval dále do pole, kde se zastavil. Ani v tomto případě naštěstí nedošlo ke zranění osob. Hmotná škoda na vozidle a stromu byla předběžně vyčíslena na pětapadesát tisíc korun, alkohol u řidiče policisté vyloučili provedenou dechovou zkouškou,“ informoval František Kořínek o druhé závažnější havárii na náledí.

Poslední šetřenou událostí z předminulé soboty je havárie osobního automobilu značky Volkswagen u hřbitova v Žešově o půl čtvrté odpoledne. „Sedmačtyřicetiletý řidič svou jízdu nepřizpůsobil stavu vozovky a na náledí nedobrzdil v místě, kde komunikace končí. Narazil do sloupku s dodatkovou tabulkou a vyjel mimo komunikaci. Ke zranění osob nedošlo. Hmotná škoda na vozidle a na sloupku byla předběžně vyčíslena na pětačtyřicet tisíc korun,“ popsal mluvčí prostějovské policie s tím, že ani v tomto případě nebyl šofér pod vlivem alkoholu. „Jeho přestupek byl vyřešen na místě uložením blokové pokuty ve výši dvou tisíc korun.“

A to nebylo vše. Uplynulou středu 13. ledna ráno, dokonce na stejném místě mezi Laškovem a Pěnčínem, došlo během pouhých sedmdesáti minut hned ke dvěma haváriím. Obě doprovázel znovu stejný faktor, řidičům zkomplikovala situaci namrzlá vozovka.

„Nejprve o půl sedmé ráno šestadvacetiletý řidič vozidla značky Škoda Fabia při projíždění levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu vozovky a na zledovatělé komunikaci dostal smyk. Jeho následkem vozidlo přejelo do protisměru, kde narazilo přední částí do ocelových svodidel. Ke zranění osob při havárii nedošlo. Hmotná škoda na vozidle a svodidlech byla předběžně vyčíslena na patnáct tisíc korun. Alkohol u řidiče policisté vyloučili provedenou dechovou zkouškou. Jeho přestupek policisté vyřešili na místě uložením blokové pokuty ve výši jednoho tisíce korun,“ popsal první z nehod František Kořínek.

Ke druhému karambolu na stejném úseku došlo přesně v 7.40 hodin „Šestadvacetiletá řidička osobního automobilu značky Hyundai jela taktéž ve směru z Laškova k Pěnčínu. Za mostem dostala smyk, její vozidlo přejelo do protisměru, kde pravým bokem narazilo do přední části protijedoucí škodovky. Při této dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidiče automobilu značky Škoda. Hmotná škoda na vozidlech byla předběžně vyčíslena na sto šedesát tisíc korun,“ konstatoval tiskový mluvčí Policie ČR pro Územní odbor Prostějov s tím, že i v tomto případě bylo požití alkoholu před jízdou u obou zainteresovaných šoférů vyloučeno. „Příčiny, okolnosti a míra zavinění této dopravní nehody jsou předmětem dalšího policejního vyšetřování,“ dodal František Kořínek.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...