Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

A je to tady! Společnost .A.S.A. Technické služby zajišťuje pro Prostějov veškeré komunální služby poslední rok, více než desetiletá smlouva s magistrátem totiž skončí 31. prosince 2016. Rada statutárního města Prostějova minulý týden vyhlásila výběrové řízení, do kterého se začínají hlásit noví zájemci. Na pořadu dne je ale velká změna. Odvoz odpadků, údržbu silnic a chodníků, sečení trávy či správu a údržbu veřejného osvětlení mohou pro město zabezpečovat klidně čtyři různé firmy! Nový zákon totiž bezvýhradně stanovuje, že zakázky na jednotlivé obory činnosti komunálních služeb musí být vyhlášeny každá zvlášť.

„Doby, kdy nám všechny komunální služby zajišťovala jediná firma, a to společnost .A.S.A., mohou být dávnou minulostí. Skutečně se může stát, že čtyři části těchto služeb nám mohou zajišťovat čtyři různé firmy. Osobně si to zatím nedokážu přesně představit, ale zákon je zákon. Vloni například Mladá Boleslav podobnou zakázku vypsala takzvaně v jednom balíku a byla citelně potrestána Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ potvrdil Jiří Pospíšil (PéVéčko), náměstek primátorky Statutárního města Prostějova.

Rada města teď dala náročnému výběrovému řízení plně zelenou. „Schválili jsme velmi významný dokument. Jde o nadlimitní zakázku na komunální služby, kterou už vlastně v polovině prosince loňského roku posvětilo většinou hlasů zastupitelstvo města. Nyní jsme ještě upřesnili veškeré podmínky výběrového řízení, které proběhne v průběhu tohoto roku. Navíc jsme rozeslali výzvy všem zájemcům,“ prozradil Večerníku Pospíšil. Podle něj bude výběrové řízení na bezmála miliardovou zakázku dvoukolové. „První kolo bude kvalifikační, do druhého postoupí jen ten uchazeč, který splní veškeré podmínky. Nyní jsme tedy schválili zadávací řízení. Od této chvíle běží lhůta trvající šestapadesát dnů na to, aby se zájemci přihlásili a také nám poslali zpracované nabídky. Celý harmonogram výběrového řízení máme vymyšlen a zpracován tak, abychom nejpozději do konce srpna letošního roku znali vítěze výběrových řízení na jednotlivé zakázky,“ vysvětlil postup při hledání nových provozovatelů technických služeb.

Večerník pochopitelně zajímalo, co při tak náročném výběrovém řízení bude rozhodovat o vítězi, lépe řečeno o vítězích. „Záleží na druhu komunálních služeb. Obecně platí, že největším kritériem je samozřejmě cena. Zároveň ale výběrová komise bude hodně přísně zkoumat profesní zkušenosti daného uchazeče, stav technického zázemí a rovněž dobu zásahu i jeho rychlost,“ odpověděla nám prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD).

Zajímala nás i taková „maličkost“, co když například zakázku na údržbu komunikací vyhraje firma z Prahy? Jak rychle v případě náhlé námrazy či padání sněhu dorazí s technikou do Prostějova? Nebo co když v případě silného větru spadne na silnici strom? Dokáží ho Pražáci odklidit během deseti minut, jako je tomu nyní v případě „prostějovské“ společnosti .A.S.A.? „Podmínka, aby uchazeč měl sídlo v Prostějově nebo jeho blízkém okolí, nesmí být v zadávacím řízení uvedena. To je podle zákona diskriminace. Do konkurzu se může přihlásit jakákoliv firma a je pak na ní, jak zabezpečí všechny podmínky, k nímž se při výběrovém řízení zavázala. To znamená i zajištění komunálních služeb v přesně stanovených limitech. V konkrétních případech si mimoprostějovský vítěz konkurzu bude muset zřídit základnu pro svoji techniku přímo v Prostějově,“ vysvětlil Jiří Pospíšil.

Výběrové řízení na zajištění komunálních služeb pro město Prostějov proběhne na období od roku 2017 do roku 2024. „Zvolili jsme osmiletou dobu. Také proto, že v roce 2024 má vejít v platnost nový zákon o odpadovém hospodářství a spousta věcí se může změnit,“ objasnil Jaroslav Šlambor, uvolněný radní za KSČM.


předpokládané hodnoty jednotlivých veřejných zakázek na komunální služby

zakázka                                                               hodnota (bez DPH)

Správa, opravy a údržba místních

komunikací města Prostějova                                  224 milionů Kč

Sběr, svoz a odstranění komunálního

odpadu, bioodpadu, využití vytříděných

složek komunálního odpadu a správa

sběrných dvorů města Prostějova                          280 milionů Kč

Správa a údržba veřejné zeleně,

dětských hřišť, sportovišť, mobiliáře

a botanické zahrady města Prostějova                 216 milionů Kč

Správa a údržba veřejného

osvětlení města Prostějova                                       56 milionů Kč

Zdroj: Magistrát města Prostějova

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...