Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

„Chléb s uhlím beru si do práce. Z roboty jdu na robotu. Při Dunaji strmí paláce z krve mé a z mého potu,“ napsal kdysi básník Petr Bezruč, který posledních devatenáct let svého života prožil v Kostelci na Hané. Zchátralý „Červený domek“, ve kterém pobýval, nyní bude možná už brzy srovnán se zemí. Vlastník budovy, kterým je Olomoucký kraj, do jeho nezbytné opravy váhá investovat. A stát už dům za kulturní památku nepovažuje, tak co...

„Červený domek“ v Kostelci na Hané, kde až do své smrti žil Petr Bezruč, se pro veřejnost uzavřel už před deseti lety. Do té doby v něm fungoval památník odkazující na básníkův život a dílo. Návštěvníky však po uzavření v domě vystřídalo vlhko, plísně, špína, prach a kupící se harampádí. Pěkná přilehlá zahrada zarostla keři. Během uplynulých deseti let se soustavně mluvilo o opětovném otevření domku, které se však neustále oddalovalo. A nakonec k němu ani nemusí vůbec dojít!

Olomoucký kraj, coby vlastník objektu, totiž nyní vážně uvažuje o jeho demolici. Posvěcení už dostal i od Ministerstva kultury České republiky, které „Červený domek“ nedávno vyškrtlo ze seznamu kulturních památek. „Petr Bezruč byl jako básník značně přeceňován a v dnešní době není jeho význam tak společensko-historicky zásadní jako v době minulé. Nepovažujeme tedy nutné, aby domek, v němž pobýval, byl nadále kulturní památkou,“ píše se v žádosti, kterou kraj poslal na Ministerstvo kultury. To jeho podnětu vyhovělo, možné demolici tak v současnosti nic nestojí v cestě...

Kompletní oprava celého areálu čítající kromě „Červeného domu“ i vedlejší „Bílý dům“ a přilehlou zahradu by podle odhadů stála kolem šesti milionů korun. Tyto peníze však kraj už několik let ve svém rozpočtu hledá marně. „Zrušení památkové ochrany ještě neznamená, že dům chceme hned zbourat. Naopak může to i snížit cenu oprav, které již nebude nutné konzultovat s památkáři,“ vyjádřil se hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, podle něhož je ale třeba pečlivě zvážit, zda má smysl do oprav investovat. „Hodně bude záležet na dalším využití stavby,“ dodal Rozbořil.

Návštěvnost Památníku Petra Bezruče byl již před jeho uzavřením dosti nízká. Důvodem mohly být stav domu, nepříliš atraktivní nabídka pro návštěvníky tak i skutečnost, že v Kostelci leží mimo hlavní ulice. „Dokážu si představit, že by celý areál mohl opět ožít. Museli bychom v něm však nabídnout i něco víc než jen vzpomínky na Petra Bezruče. Jsme připraveni zde pořádat pravidelné akce pro školy i pro veřejnost. Nezbytnou podmínkou je ovšem oprava celého areálu. V tuto chvíli však nic nenasvědčuje tomu, že by do nemovitosti chtěl Olomoucký kraj cokoliv investovat,“ sdělil Večerníku Daniel Zádrapa, ředitel Muzea a galerie v Prostějově s tím, že panely se vzpomínkami na Petra Bezruče má nyní k dispozici kostelecká škola.

Opětovné oživení „Červeného domku“ by samotní lidé z Kostelce na Hané určitě uvítali. „Petr Bezruč k našemu městu už dlouhá léta neodmyslitelně patří. S tím, že by byl přeceňovaný, se rozhodně nedá souhlasit. To, že si ho oblíbili komunisté, rozhodně neznamená, že byl špatným básníkem,“ shodují se občané. Samotné město a jeho vedení však toho v současné situaci mnoho udělat nemůže. „Určitě ale nedojde k tomu, aby se za pár dnů do domku začaly zakusovat bagry,“ ujistil starosta města Ladislav Hynek. „Demolice je pouze jednou ze třech možností a nejsem rád, když se diskutuje právě jen ta nejhorší,“ přidal.

Zastánci odkazu slezského barda se tedy určitě nemusí bát, že by se po něm v Kostelci i v krajním případě slehla zem. Je po něm pojmenovaná ulice, ve stejnojmenném parčíku stojí jeho socha. Přebytečné finance na rekonstrukci zmíněného domu ale město v současné době rozhodně nemá. „Kromě dobudování sportovního areálu, kam směřujeme investice kvůli našim dětem, má Kostelec dlouhodobější problémy s kvalitním zázemím pro místní sbor dobrovolných hasičů, navíc budeme muset řešit svízelnou situaci okolo sokolovny,“ vyjmenoval prioritní požadavky na městský rozpočet Ladislav Hynek.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...