Dobré odpoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Uprostřed léta, tedy v době největší sezóny v restauračních službách, zamkl dosavadní nájemce čelčické hospody „Na hasičárně“ vstupní dveře, vrátil klíče na obecním úřadě a šel pracovat do Prostějova. „Měl nájemní smlouvu na tři roky, vydržel dva a půl, načež odešel s tím, že by do toho v Čelčicích podruhé nešel..,“ pokrčil rameny starosta obce Karel Černý.

Budova byla už za minulého režimu využívána místními dobrovolnými hasiči a dalšími občany. Od devadesátých let, kdy aktivita poklesla, dům postupně chátral. Až v roce 2005 se „hasičárně“ dostalo rekonstrukce v řádu dvou milionů korun, kterou prováděla firma místního občana Eduarda Kyseláka. Koncepcí jejího většinového využití se stalo rozšíření sociálních služeb pro místní občany v podobě zajištění obědů pro důchodce a další zájemce. „Záměrem bylo vyhledání nájemců z řad místních hasičů, kteří mají k budově vztah, a zajistit touto činností také udržitelnost i užitkovost objektu,“ vysvětlil Kyselák. Ten klade současnému starostovi za vinu, že po obdržení výpovědi z nájmu nezajistil v předstihu výběr nového nájemce tak, aby nedošlo k přerušení činnosti. „Postupovali jsme přesně podle zákonných předpisů. Záměr pronajmout nemovitost jsme oznámili patnáctého července s uzávěrkou jednatřicátého téhož měsíce, kdy skončil předchozí provozovatel,“ hájí se starosta.

Prvního srpna by se tudíž stejně nestihlo otevřít, do výběrového řízení se navíc nikdo nepřihlásil. „Lidé u nás do hospod moc nechodí, většina raději griluje doma,“ ví dobře Černý coby majitel původního čelčického hostince, který zakoupil v roce 2001. „Obecní hospodě určitě nekonkuruji, k nám chodí stálí štamgasti, i mladší ročníky,“ dodal v narážce na podezření možného střetu zájmů.

Obecní hospoda je i nyní, po čtyřech měsících, stále zavřená. Pouze se v ní vyřezávaly dýně v rámci oslavy letošních Dušiček. Obec však nezahálela a provedla nezbytnou údržbu objektu. Nezbytné bylo opravit střechu, pročistit zanesenou kanalizaci, vyzdít šachtu s hlavním uzávěrem vody, dodělat římsy na okno v zadním traktu. Kamenem sváru se stal miniaturní dvoreček, v němž podle původních, avšak nerealizovaných plánů měla být plnohodnotná kuchyně. Nynější vedení obce však preferuje šatnu pro dobrovolné hasiče, kteří mají v části objektu stále svoji zbrojnici bez potřebného zázemí. „Čelčice se budou muset smířit se ztrátou této budovy, která sloužila jako další stupeň sociálních služeb pro občany téměř deset let. Prostor měl sloužit k rozšíření kuchyně, čímž se snižuje záměrně schopnost dostát stupně použitelnosti pohostinství,“ míní Kyselák, který v tom vidí záměr starosty, aby provozoval hospodu jako jediný.

„Záměr vývařovny obědů se ukázal jako nepříliš vydělečný podnikatelský projekt, o který v Čelčicích není zájem,“ myslí si starosta. „Zkusíme najít nájemce za korektních podmínek ještě jednou, jinak budeme pro objekt hledat jiné využití,“ poodkryl plány do nejbližší budoucnosti Černý.

Budou mít tedy Čelčice ještě někdy na výběr ze dvou hospod? Uvidíme...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...