Dobrý podvečer, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

AKTUALIZOVÁNO! Existuje vůbec nějaká spravedlnost pro oběti trestných činů? Večerník již několikrát informoval o masakru na ubytovně v Olomoucké ulici. Letos 13. května zde dvaadvacetiletý Rom brutálně napadl Pavla Jakubčíka. Opakovaně jej kopal do hlavy, hrudníku i břicha, minimálně dvakrát ho pak udeřil do hlavy, a to například také dřevěnou nohou od židle!

U prostějovského soudu za to vyfasoval sedm a půl roku kriminálu. Co jeho oběť? Padesátiletý muž už je sice z nemocnice doma, ale ochrnutý na polovině těla a bez peněz, které mu lékaři nechtějí přiznat!

Večerník měl exkluzivní možnost těžce zkoušeného muže navštívit. Jak jsme zjistili, naštěstí má vedle sebe strážného anděla. Jeho přítelkyně Nataša Balážová si ho vzala k sobě domů a pečlivě se o něj stará. Pavel Jakubčík se po brutálním neobejde bez cizí pomoci, nemůže sám chodit, najíst se a ani vykoupat.

„Nejde ho nechat bez dohledu ani chvíli. Sice se už dokáže postavit na nohy a udělat pár kroků, ale vrávorá. Samozřejmě ho i krmím, jídlo mu navíc musím rozmixovat. Měl rozdrcenou čelist a ani po několika operacích nemá ústa doposud funkční,“ svěřila se Večerníku Nataša Balážová. Problémy má Pavel Jakubčík i při koupání a běžných fyzických potřebách. „Chodím s ním také na záchod, do vany pak vždy dávám židli, na kterou si musí sednout. Pak ho teprve zvládnu vykoupat. Stát by rozhodně nevydržel, obě ruce má navíc ochablé a nepohne s nimi,“ popisuje další podrobnosti ze současného života oběti romského násilníka jeho přítelkyně a opatrovnice.

Padesátiletý Pavel Jakubčík dokáže sice plynule mluvit, ale řeč mu dělá značné potíže. „Možná mi to nebudete věřit, ale já si na ten incident z ubytovny nepamatuji! Toho muže vůbec neznám, tenkrát jsem tu romskou rodinu chtěl společně ještě s ostatními nájemníky ubytovny upozornit, aby se v bytě nechovali tak hlučně,“ vrací se k události, která mu navždy změnila život, Pavel Jakubčík. „Myslím, že bych toho Oldřicha Fialu ani nechtěl potkat. Měl jsem možnost jít k soudu, ale zdravotně jsem na tom byl špatně. A možná bych toto setkání neunesl ani psychicky. Teď se o mě stará moje přítelkyně a jsem jí za to moc vděčný,“ pohlédl s úsměvem na Natašu Balážovou. „Svůj současný stav se snažím brát s humorem, ale moc mi to nejde. Nechci se však zbláznit,“ podotkl už o poznání smutněji padesátiletý muž.

Zmíněná žena prokazuje obrovskou trpělivost a stejně tak velkou dávku obětavosti. Ke všemu totiž Pavlu Jakubčíkovi lékaři zatím nepřiznali nárok na sociální dávky. „Podle vyjádření posudkového doktora je Pavel vlastně zdravý! Jako jeho opatrovnice tak mohu počítat pouze se svými příjmy. Zaměstnání nemohu nikde sehnat, takže pobírám sociálku okolo třinácti tisíc korun. Když zaplatím nájem a další povinné poplatky, zbude nám pro oba dva šestnáct stovek na celý měsíc... Pavel ale potřebuje drahé léky, na které už bohužel nemáme. Jsme zoufalí, ale nevzdáváme se a budeme bojovat,“ srší odhodláním Nataša Balážová.

Okresní soud v Prostějově poslal Oldřicha Fialu, který má Pavla Jakubčíka na svědomí, na sedm a půl roku do kriminálu. Zároveň mu přikázal zaplatit své oběti přes tři sta tisíc korun bolestného. „Tyto peníze by Pavlovi výrazně ulehčily život. Ale copak někdo věří, že mu je ten cikán někdy v životě zaplatí? Musíme se spolehnout sami na sebe,“ dodává smutně Nataša Balážová.

Večerník bude strastiplný život Pavla Jakubčíka sledovat i nadále. Objeví se někdo, kdo by mu poskytl jakoukoliv pomoc?


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...