Dobré dopoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

42 radniceNeuvěřitelný přístup a odpor památkářů z Národního památkového ústavu v Olomouci k malbám židovských domů na hradbách ve Školní ulici byl zřejmě poslední kapkou k tomu, aby se vedení města odhodlalo ke kritice práce těchto lidí. „Není možné, aby jakýkoliv památkář městům a obcím více škodil než pracoval pro jejich blaho a rozkvět,“ nebral si například servítek primátor statutárního města Prostějova Miroslav Pišťák. A nezůstalo jen u jeho slov...

„O realizaci maleb židovských domů jsme bojovali celé čtyři roky. Tvrdě jsme naráželi na odpor a zákazy krajských památkářů v Olomouci. Ti považovali celý záměr za znevažování kulturní památky. Hradby a památka? Ze strany Smetanových sadů určitě, ale všichni vidíme, jak tato nedílná součást prostějovské historie vypadá od Školní ulice. Copak toto se dá nazvat památkou? Vždyť tady jsou na hradbách už čtyřicet let jen zbytky omítek po zbouraných židovských domech a některé díry jsou zalepeny dokonce betonem. Hodlali jsme vše opravit a tuto stranu vybavit malbami celou. Bohužel, narazili jsme...,“ pronesla Milada Sokolová, radní a předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova.

Postoj památkářů k hradbám je skutečně neuvěřitelný. Problém této historické stavby je v tom, že do ní zatéká. Město chtělo před časem investovat miliony korun do zastřešení hradeb. Bohužel, památkáři požadují zastřešit hradby pouze jakousi břidlicovou pokrývkou místo pořádného a bitelného střešního systému. Takto se nám šest set let staré hradby brzy rozpadnou. To je ale jen dílek toho, proč jsme často s památkáři ve sporech. Chápu jejich práci, ale nesmějí být za každou cenu překážkou tomu, když chceme vytvořit něco potřebného,“ durdí se primátor Miroslav Pišťák. „Necitelnými a mnohdy naprosto nelogickými zásahy památkářů se výrazně prodražují městské investice. A nejenom ty městské... Například se mi vybavuje událost majitelky jedné kavárny na náměstí. Na dvoře domu, kam kromě ní snad nikdy nikdo nevkročil, nechala uklidit celý prostor a na jeden z přístavků domu nechala zabudovat plastové okno. Vlétli na ni památkáři, co si to prý dovolila udělat s památkově chráněnou budovou. A majitelce kavárny nyní hrozí milionová pokuta! Copak je toto normální? Chraňme naše památky v historické části, ale některé kroky lidí, kteří se o to mají hlavně starat, se mi zdají přímo úchylné,“ rozčiluje se také náměstkyně primátora Alena Rašková.

Na druhé straně nejsou všichni památkáři zas až takoví pedanti. Jen díky vedoucímu oddělení památkové péče prostějovského magistrátu Danielu Zádrapovi se podařilo prosadit alespoň pár maleb židovských domů na městských hradbách ve Školní ulici. „Vydal nám povolení, přestože z toho mohl a určitě má nepříjemnosti u nadřízených orgánů památkářů,“ vyzdvihla jeden z kladných příkladů radní Milada Sokolová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...