Dobré ráno, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

42 bytyDávno pryč jsou doby, kdy výstavba bytů byla jedním z prvořadých a přímo ideologických úkolů jedné politické strany v totalitním režimu. Přestože komunisté před rokem 1989 stavěli jeden panelák za druhým a přitom stále převládal katastrofální nedostatek bytů, dnes je situace přesně opačná. Bytových domů se staví čím dál tím méně a i tak je volných bytů tolik, že si můžete vybrat. Stačí jen maličkost - buď mít dostatek peněz, nebo šanci dosáhnout na hypotéku...

Jak vyplývá z uvedeného grafu, zatímco například v roce 2007 se jen v Prostějově dokončilo 415 bytů, loni jich bylo pouze 245 a rok předtím 289...

„Nedávno jsem se oženil a před Vánoci čekáme rodinu. Bydlím se ženou stále u jejích rodičů, přestože už dávno jsme chtěli žít samostatně. Má to ale jeden háček, máme našetřeno jen pár desítek tisíc korun, hypotéku nám žádná banka nedá, protože já jsem momentálně bez práce a žena pracuje jako pokladní za devět tisíc hrubého. Šance získat byt je tak pro nás naprosto nereálná...,“ postěžoval si Večerníku jeden z mladých Prostějovanů.

42 grafSituace s byty v Prostějově je opravdu zvláštní. Staví se jich tudíž čím dál tím méně, přesto je jich spousta volných a soukromým stavitelům se jen hodně ztěžka daří, obsadit je novými nájemníky. „Jednoznačně jsem přesvědčena, že trh s byty je v Prostějově naprosto přesycen. Podívejte se, kolik je jich volných a nikdo je nechce! Vždyť jen jaká široká je nabídka ve Večerníku? V Olomoucké ulici postavila soukromá firma zbrusu nový dům a dnes je z poloviny prázdný... Podobná situace je v Plumlovské, Mlýnské či Krasické, a to se ještě v současnosti staví okolo stovky nových bytů ve Fanderlíkově ulici. Taková poptávka po bytech jako před deseti nebo patnácti lety ale dnes už není. Snad je to tím, že finanční krize se dotkla každého. A kdo peníze má, ten si staví vlastní bydlení, například ve formě rodinného domu,“ řekla Večerníku svůj názor Alena Rašková, náměstkyně primátora statutárního města Prostějova.

Už dávno převzali funkci těch, kteří se starají o výstavbu nových bytových jednotek a domů, od měst či obcí soukromí investoři. Ti jsou nyní vděčni za každého, kdo si koupí jimi postavený byt. V poslední době už ale polevují a byty místo prodeje jen pronajímají. „Je to tak, jenomže málokdo z lidí si uvědomuje, že pokud má měsíčně platit nájemné sedm tisíc korun plus inkaso, naprosto se to nevyplatí. To už je lepší vzít si hypoteční úvěr na samotný nákup onoho bytu,“ dodává náměstkyně primátora.

Prostějovský magistrát tedy výstavbu bytů pro „běžné“ občany odmával. Jeden projekt tu ale stále visí ve vzduchu. Město se chtělo postarat o sociálně slabší občany, kteří se neobejdou bez cizí pomoci. „Naší velkou aktivitou, co se týká výstavby bytů, byla plánovaná realizace domu s pečovatelskou službou v lokalitě na sídlišti Západ, a to za prodejnou Lidl, kde je v současnosti pole. Požádali jsme stát o dotaci, ale bohužel nám byla zamítnuta. Navíc stát změnil kritéria, dal totiž přednost městům, která se chystala stavět domovy důchodců. A  my zatím v Prostějově další nepotřebujeme,“ pokrčil rameny Zdeněk Fišer, náměstek prostějovského primátora.

Podle obou našich radních je v dnešní době jedinou šancí, jak získat byt, hypoteční úvěr. Zejména u mladých lidí. „Nejlepší pochopitelně je, aby oba měli zaměstnání a trvalý plat. Dnes jsou hypotéky celkem snadno dosažitelné. Lidi by o tom měli začít přemýšlet, možná by pak v Prostějově nebylo tolik volných jednotek,“ dodali svorně Alena Rašková se Zdeňkem Fišerem.

dokončené byty v Olomouckém kraji během roku 2011

Jeseník            88

Olomouc          652

Prostějov         245

Přerov             210

Šumperk          110

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...