Příjemnou noc, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

41 mihalyMatku málem ubil k smrti, holčičku o berlích shodil ze schodů, napadal i personál v léčebně. Nyní se dvaadvacetiletý Michal Mihály ocitl na prostějovské ulici. Rodákovi z Kuřimi lékaři po těžkém porodu amputovali obě nohy, zároveň má poškozenou páteř a trpí psychickými problémy. Umí se chovat slušně, ale bývá i vulgární a velice agresivní. Přibližně rok žil u své přítelkyně v domě na ulici Újezd v Prostějově. Soužití s ním však bylo pro ostatní obyvatele domu nesnesitelné. Majitel mu tedy do domu zakázal vstup. Michal Mihály tak skončil nejen na vozíku, ale i na ulici. Se svým příběhem se jako první přišel svěřit již před pár dny PROSTĚJOVSKÉMU Večerníku...

Křivda na ubohém vozíčkáři, nebo obrana před opakovanými útoky zatrpklého psychopata? Názory na to, proč už Michal Mihály nemůže přespávat v bytě v ulici Újezd v Prostějově se liší. On sám v tom má jasno. „Majitel a celá jeho rodina mi asi před půlrokem začali nadávat do špinavého mrzáka. Konflikty začaly poté, co se mi na schodišti rozlil katetr, ve kterém se zachycuje moje moč. Přitom to byla náhoda. Nadávky jsem si ovšem nenechal líbit a z toho pramenily další konflikty. Nyní mi zakázali vstup do domu, nemám kde přespávat, netuším, co se mnou bude,“ svěřil se nám Michal Mihály, který sám vyhledal redakci Prostějovského Večerníku, aby nám popsal svůj příběh. Spolu s ním jsme tedy navštívili dům v Újezdě, kde donedávna přespával v bytě, který má pronajatý jeho přítelkyně. Sousedé byli z naší návštěvy upřímně zděšeni...

 „Je to psychopat! Zneužívá toho, že je na vozíku. Snaží se vzbudit soucit, přitom dokáže být hodně nebezpečný. Svoji vlastní matku málem ubil k smrti... U nás se choval zpočátku slušně. Ale je psychicky nemocný a jak přestane brát prášky, tak si vymýšlí, je vulgární i agresivní,” reagovala jedna z obyvatelek domu.

Nabízí se celkem logická otázka, proč se Michal Mihály se svojí přítelkyní z domu sám neodstěhoval? „Udělali bychom to, ale všude chtějí kauci ve výši minimálně tří nájmů. A tolik peněz nyní nemáme,“ argumentuje Michal Mihály. Důvod však může být i jiný. Michalova minulost totiž vypadá skutečně hodně děsivě... Z dostupných informací vyplývá, že Michal měl skutečně svoji matku dlouhodobě a s nebývalou zuřivostí napadat. „Můj syn je nejen tělesně postižený, ale jeho psychiatrická diagnóza zní těžká psychopatická osobnost. V celé republice neexistuje zařízení, které by se o lidi s takovou kombinací postižení staralo, proto je neumístitelný. Michal byl na žádost psychiatrie nějaký čas v léčebně v Habrovanech, jeho pobyt však byl ukončen po opakujících se útocích na majetek ústavu, sestry, personál a v konečné fázi i na klienty. Terčem jeho posledního útoku byl starší nemohoucí člověk, kterého srazil z vozíku a kovovým řemenem mu rozbil obličej do krve. Jindy i bez nohou vylezl na patrovou postel a odtud převrátil skříň na moji dceru, která zametala pokoj. Ve škole srazil holčičku o berlích ze schodů, ta pak skončila na JIPce. A tak bych mohla pokračovat...,“ popsala Večerníku Jitka Cibulková, Michalova matka, chování svého syna, se kterým si dlouhodobě nevěděla rady.

Nabíledni je tedy otázka, jak je možné, že Michal Mihály takové ataky bez nohou zvládá? „Využívá moment překvapení a když vás ochromí, jeho zlost nezná mezí. Jeden z jeho útoků na mě začal tím, že mě z odrazu stáhl za halenku a současně udeřil vařečkou do obličeje. Tím mi přerazil nos a než jsem se vzpamatovala, obličej jsem měla úplně rozbitý. Zachránila mě dcera, která Michala silou praštila přes ruce lžící na boty,“ svěřila se nám se svými šílenými zkušenostmi Jitka Cibulková.

Ve světle těchto informací je jasné, že dlouhodobé soužití s Michalem Mihálym může být skutečně nesmírně těžké. On sám dle svých slov nemá co ztratit. Nelze se tedy divit lidem z Újezdu, že s takovým nájemníkem nechtějí mít nic společného a že z něj někteří mají i strach!

Dvaadvacetiletý Michal Mihály tak skončil nejen na vozíku, ale nyní i na prostějovské ulici. Údajně hledá pomoc všude možné, hlavně tam, kde mu v první chvíli uvěří a jeho stav vzbudí lítost. Nikdo si s ním přitom neví rady. Dokáže se vzpamatovat on sám?

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...