Dobré poledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V tuto chvíli je Statutární město Prostějov bez primátora. A už několik hodin je jméno nástupce Miroslava Pišťáka opravdu horkým bramborem při koaličním vyjednávání. Jak se Večerník během včerejšího dne, tj. neděle 13. Září, dozvěděl, v novodobé historii premiérovou dámou radnice by se mohla stát dosavadní první náměstkyně Alena Rašková. Ale pozor, padají i další jména! 

„Teď je naprosto předčasné mluvit o nástupci Miroslava Pišťáka. Na pondělí 14. září,tj. dnes, jsme svolali mimořádnou schůzi Okresního výkonného výboru ČSSD, na které budeme jednat o rezignaci primátora. Zda také oznámíme jméno nového? Na to vám v tuto chvíli nemohu odpovědět,“ řekl v neděli večer exkluzivně Večerníku Pavel Smetana, radní a místopředseda prostějovské ČSSD. „Jde zatím o čistou spekulaci, nicméně nový primátor bude navržen z okruhu sociálních demokratů zastoupených v radě města,“ dodal.
„Nic není rozhodnuto, teprve musíme lidově řečeno strávit rezignaci pana Pišťáka,“ přidal se Alois Mačák, radní a první náměstek hejtmana Olomouckého kraje. Právě jeho jméno už několikrát bylo vysloveno v zákulisí koaličního vyjednávání v souvislosti s postem nového primátora. Uvidíme, zda by ale v tom případě byl ochoten vzdát se funkce prvního náměstka hejtmana Olomouckého kraje... První náměstkyně primátora Alena Rašková, která je v těchto dnech na dovolené ve Španělsku, se k novému obsazení primátorského křesla taktéž nechtěla vyjadřovat. „Počkejte, až se vrátím z dovolené, v rámci ČSSD o tom budeme jednat,“ sdělila Večerníku po telefonu s tím, že do Prostějova se vrátí až za týden. Ve hře jsou ale i další kandidáti na funkci primátora, například sociální demokrat radní Bedřich Grulich.
Ovšem pozor, vyrojila se i spekulace, že by se prvním mužem radnice mohl stát náměstek Jiří Pospíšil. Avšak věc má jeden a to dost podstatný háček. „Sociální demokracie je vítěz voleb a post primátora určitě nepustí žádnému koaličnímu partnerovi,“ zareagoval na spekulativní otázku Jaroslav Faltýnek z hnutí ANO 2011, zkušený komunální i parlamentní politik.
Uvidíme, nechejme se překvapit. Jméno nového prostějovského primátora či primátorky by mohlo vejít ve známost už v nejbližších dnech. Zapotřebí bude ovšem vyřešit ještě jeden problém. Miroslav Pišťák totiž rezignoval nejenom na post primátora, ale i na místo v radě města. Podle informací Večerníku by jej mohla mezi jedenáctkou vyvolených nahradit Milada Galářová. „Může a nemusí, jsou i jiné možnosti,“ odpověděl na toto téma její stranický kolega z ČSSD Pavel Smetana. A opomenout nelze ani fakt, že v případě posunutí Aleny Raškové do primátorského křesla, by zase zůstala volná pozice první náměstkyně zastávající důležitý resort dopravy ve městě...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...