Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Školní rok již sice začal před necelými dvěma týdny, ovšem na jednovském hřišti letní prázdniny pravidelně končí až druhou zářijovou sobotu. A jinak tomu nebylo ani letos, tamější dobrovolní hasiči opět představili pestrý program pro děti i dospělé.

Nadšení napříč věkovým spektrem si vysloužily ukázky rádiem řízených vrtulníků, trucků, bojové a stavební techniky v podání nadšenců z Blanska. Ty největší modely disponovaly více než metrovým rozpětím a získávaly velkou pozornost nejen dětí, ale i tatínků a dědečků. Vyhledání zraněné osoby i psí poslušnost předvedli členové záchranné kynologické brigády Jihomoravského kraje. V akci se ukázali celkem tři pejsci a čtyřletá fenka leonbergera nezapřela, že se mimo jiné věnuje i kanisterapii, tento sympatický mazlík si velice hověl mezi dětmi.
Jedna ukázka plynule navazovala na druhou, v podání červeného kříže to bylo namaskování zranění a následná ukázka první pomoci, protivanovští hasiči efektně předvedli, jak se má a nemá hasit rozpálený olej. Po celou dobu tu navíc byl stánek s chemickými pokusy a populární bylo tvarování balonků, tvorba bláznivých účesů i malování na obličej, nechyběly ani skákací hrady.
„Je to úplně parádní. Vyšlo počasí a děti si to užívají, nádhera. Ve vedlejší vesnici máme chatu, tak jsme přijeli, aby si děti ještě užily pěkné odpoledne. Dceři se jednoznačně nejvíc líbí pokusy, už chce kupovat domů zkumavky, že budeme spolu míchat. A hasiči byli také parádní, jak si poradili s rozpáleným olejem,“ nadchlo jednu z návštěvnic Jitku Křížkovou. Na přilehlém poli se pak zájemci mohli povozit na dvou krásných koních či poníkovi, nakrmit mohli několik koz, součástí zábavného odpoledne byla za doprovodu sluníčka i tombola o ceny. To vše pod vedením zkušeného moderátora Ládi Sovjeta Ruse.
„S přípravami jsme začali již v únoru a mohu s radostí říct, že se vše vydařilo. Je ale zvláštní, že je tu víc cizích návštěvníků než místních, to je bohužel takový folklór... Velice mě potěšilo, kolik hasičských sborů přijelo, mimo jiné i děti z Mostkovic. Také jsme mohli udělat radost našim dětem, které byly nedávno na soutěži v Laškově, tak jsme jim tu mohli oficiálně předat medaile,“ sdělil Večerníku za pořádající jednovské hasiče Miroslav Hofman společně s poděkováním všem vystupujícím, obci i jednotě Orel Suchdol.
Letos se jednalo o čtvrtý ročník akce, za rok tak přijde na řadu malé jubileum. „Ještě uvidíme, jestli ho uděláme samostatně, nebo ho spojíme s oslavami 111 let od založení sboru. Termín se nám ale osvědčil, na konci prázdnin se v každé obci něco koná, o týden později jsou pak veterány na Ecce Homo a vrtulníky na CIAF,“ podotkl závěrem.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...