Dobré ráno, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Už více než půl roku je prostějovská radnice zahalena lešením. Pravda, nevypadá ani z dálky příliš vábně, ale každý Prostějovan počítal s tím, že dlouho dopředu avizovaná rekonstrukce stoleté věže bude hodně dlouhá. Jak se Večerník v průběhu minulého týdne dozvěděl, právě nyní nastává doba, kdy lešení začne z radnice pomalu mizet. Ale netěšte se příliš, stále probíhající rekonstrukce ještě nějaký čas potrvá...

Patrné pro každého kolemjdoucího po náměstí T. G. Masaryka jsou již určité stavební pokroky na věži prostějovské radnice. „Na vrcholu září pozlacená makovice, do které byly vloženy vzkazy příštím generacím a po demontáži lešení zhruba deseti metrů můžeme vidět i nově oplechovanou nejvyšší část kopule,“ připomněl aktuální stav Antonín Zajíček, vedoucí odboru rozvoje a investic magistrátu. Jak dodal, v současnosti se demontují další podlaží lešení a horní část radnice postupně vykukuje z ochranného opláštění. „V horizontu jednoho měsíce bude pokračovat demontáž lešení tak, že vyhlídka z věže radnice, která byla doposud poněkud ovlivněna bezpečnostními sítěmi, již nebude nijak omezována. Prohlídky z věže radnice, které byly zatraktivněny možností shlédnout práce na fasádě, budou nerušeně pokračovat,“ přidal náměstek primátora Statutárního města Prostějova Zdeněk Fišer s tím, že v okamžiku, kdy padlo rozhodnutí o opravě fasády, nikdo netušil, jak závažné technické problémy se na fasádě, římsách a střeše vyskytují. „Průzkumy byly provedeny pomocí dostupné techniky do výšky asi třiceti metrů a vyšší úrovně byly přístupné pouze horolezeckou technikou. Na spoustu dalších problémů na fasádě i kopuli radnice se přišlo dodatečně,“ vysvětil Fišer.  

Přestože lešení bude z radnice postupně mizet, celkově bude „trubkami“ obložena déle, než se předpokládalo. „Dokončení celého díla je plánováno do 30. září roku 2016,“ prozradil Zajíček.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...