Dobré ráno, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

O možnosti získat pozemky po zbouraných budovách kdysi věhlasného Oděvního podniku Prostějov se na radnici šuškalo už na jaře tohoto roku. Proč taky ne, vyčištěná plocha od sutin by se hodila pro rozšíření sousední průmyslové zóny. Jenomže v červnu radní ztratili o koupi jakýkoliv zájem a deklarovali, že v případě investic mají jiné priority. Ještě ale neskončily ani letní prázdniny, a vše už je zase jinak! Dva prostějovští radní totiž minulý čtvrtek odjeli do Prahy jednat o možnosti získat velké peníze. Na co? No, přece na koupi patnácti hektarů strategických pozemků, kde se dříve šířila sláva Oděvního podniku. Proč ten obrat? Večerník pátral po důvodech, aby se dozvěděl víc...

„Společně s kolegou Jaroslavem Šlamborem jsme v Praze jednali s vedením CzechInvestu o možnosti získání dotace na koupi pozemků pro průmyslovou zónu. Existuje totiž operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, z něhož je možné z evropských fondů a za podpory státu čerpat za určitých podmínek finanční prostředky na výkupy pozemků pro průmyslové zóny,“ uvedl exkluzivně pro Večerník Jiří Pospíšil, náměstek primátora Statutárního města Prostějova. Samozřejmě nás tak zajímalo, jak čtvrteční jednání dopadlo. „Chtěli jsme znát podmínky, za jakých můžeme o dotace žádat a jaký je postup před podáním žádosti. Základní informace jsme obdrželi, podle podmínek by dotace pokryla pětasedmdesát procent ceny výkupů, zbylou čtvrtinu by hradilo město. Nyní budeme čekat na bližší písemné podklady,“ prozradil Pospíšil. „V případě, že by vše doznalo konkrétních činů, otevřela by se možnost výkupu pozemků po bývalém Oděvním podniku. Je to jediná lokalita, která je v současné době ve velké východní průmyslové zóně města k dispozici. Ostatní pozemky jsou již obsazeny. Ale nebudu předjímat, možností může být i více,“ popsal aktuální stav věci Jiří Pospíšil. 

Zatím ovšem není známo, za jakou cenu by současný majitel pozemků po Oděvním podniku plochu magistrátu nabídl. „Pokud vím, jde o výměru přibližně patnácti hektarů. Jednání o ceně se společností Astria Group však ještě nezačala. Konkrétní vzájemné nabídky mezi oběma stranami by samozřejmě vzešly až z dalších rozhovorů. Město má svoji představu a určitě nepůjde do výkupu za podmínek, které pro něj nebudou výhodné,“ upozorňuje při této příležtiosti náměstek primátora. 

Večerník tak oslovil vedení společnosti Astria Group, zda o jednání radních v Praze ví, a jestli je ochotno městu pozemky ve Vrahovicích přenechat. „My se v tuto chvíli konečně blížíme k poslední fázi revitalizace celého pozemku a tím se zintenzivňují jednání o jejich prodeji. A mohu potvrdit, že jednou z alternativ, komu je prodat, se stalo město Prostějov. Osobně si myslím, že pro radnici je to dobrá příležitost, jak rozšířit průmyslovou zónu a také vrátit život i dát příležitost lidem k práci na uvolněných pozemcích po Oděvním podniku,“ míní Ondřej Batta, předseda představenstva společnosti Astria Group. Jak ovšem potvrdil, jednání o ceně pozemků ještě neproběhla. „To je zatím předčasné, nejprve musíme zjistit, jak opravdový je zájem,“ uzavřel Ondřej Batta.

Přestože i teď vedení prostějovského magistrátu tvrdí, že investiční priority jsou i v jiných oblastech, nikdo z rady města se netají tím, že koupit tyto pozemky a zřídit zde další obrovskou průmyslovou zónu by bylo velké terno. „Samozřejmě bychom je nabízeli novým investorům, kteří o Prostějov pořád jeví zájem. Zjišťujeme tedy všechny možnosti, a získání dotace je jednou z variant. Zároveň je třeba upozornit, že máme i další priority. Naše rezervy bychom chtěli využít na jiné investiční akce, které koalice v následujících letech plánuje,“ dodal náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...