Dobré ráno, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Konec léta patří na přehradě nad Mostkovicemi již tradičním závodům dračích lodí. Letošní další ročník se koná pod oficiálním názvem Česká spořitelna Plumlovský drak 2015, a to v sobotu 5. září od 9.00 hodin. Centrem celého klání bude pláž U Vrbiček. Exkluzivním mediálním partnerem celé akce je PROSTĚJOVSKÝ Večerník, který vám po celé léto přinášel základní i aktuální informace a nejinak činí také dnes v závěrečném servisu.

Velká, originálně vypadající a nadmíru atraktivní plavidla však budou na hladině vodní nádrže pod Plumlovem k vidění už o den dříve, neboť v pátek 4. září od 13.00 do 19.00 hodin jsou na programu tréninky. „Slouží hlavně pro úplné nováčky, kteří v dračí lodi dosud nikdy neseděli. Odborníci jim dají obecnou instruktáž, poradí ohledně nasedání do lodi, pohybu v ní i samotného pádlování a také zdůrazní bezpečnostní pravidla. Následně každý zájemce absolvuje cvičné jízdy, aby pro soutěž nabral základní jistotu,“ vysvětlil hlavní organizátor akce Petr Zakopal.

Posádku každé dračí lodi tvoří 22 lidí: 20 pádlujících, 1 bubeník určující záběry a 1 profesionální kormidelník řídící plavidlo. Kdo se chce Plumlovského draka zúčastnit, musí se přihlásit vyplněním a odesláním formuláře na webových stránkách www.dracilode-plumlov.cz. A tahle možnost stále trvá až do středy 2. září, kdy je uzávěrka přihlášek.

„Nejlepší je, když se jeden člověk stane kapitánem a následně shání další lidi do posádky: spolupracovníky, rodinné příslušníky, kamarády, přátele, známé a podobně. Ideální jsou naše závody pro firmy jako vhodný teambuilding,“ nadhodil Zakopal.

Systém sobotního soutěžení je přitom poměrně jednoduchý. Mezi devátou a šestnáctou hodinou mohou diváci ze břehů sledovat boje na sprinterské trati 200 metrů s tím, že posádky s nejlepšími časy z úvodní kvalifikační jízdy postoupí přímo do semifinále, zatímco ty pomalejší musí do oprav. „Mezi jednotlivými koly mají závodníci každé zúčastněné lodě dostatek času na odpočinek, občerstvení i jiné aktivity, které si případně chtějí užít,“ ujistil Zakopal. Podle umístění v semifinále pak sprint vyvrcholí závěrečnými jízdami o konečné umístění včetně finále těch úplně nejlepších.

Poslední fázi Česká spořitelna Plumlovského draka 2015 poté obstarají vytrvalecké závody na jeden kilometr od 16.00 do 17.00 hodin. „Zde všechny posádky absolvují jedinou jízdu a o pořadí v této disciplíně rozhodne dosažený čas. Vzhledem k delší distanci se pojede na okruhu, což je z diváckého hlediska možná ještě zajímavější. A každopádně jde o větší makačku než v případě sprintu. Ale kdo už třeba kvůli únavě nebude fyzicky stačit nebo se na kilometr prostě nebude cítit, může vytrvalostní klání bez problémů odhlásit i přímo během soboty pátého září,“ upozornil Zakopal.

Na 18.00 hodin je plánováno slavnostní vyhlášení výsledků s předáním hodnotných cen podle jednotlivých kategorií, přičemž kromě mužů a žen si lákavý vodní sport může vyzkoušet též omladina. „Premiérově bychom chtěli zařadit juniorskou kategorii do šestnácti let a jízdu v dračích lodích si dokonce mohou užít i děti v rámci nezávodních vyjížděk. Ty se nám loni osvědčily, proto s nimi chceme pokračovat. Navíc tím do naší akce zapojíme také mladé zájemce ze tří dětských domovů v prostějovském regionu, pro které máme připravené speciální odznáčky i drobné odměny. Věřím, že si z Plumlovského draka odnesou stejně jako úplně všichni účastníci či návštěvníci především hezké zážitky,“ přál si Zakopal.

Na závěr zopakoval stěžejní motto: nebát se dračí lodě, sednout do ní a vychutnat si super adrenalinovou zábavu! „Opravdu není potřeba mít jakékoliv obavy nebo dokonce strach. Velké dračí lodě jsou hodně bezpečné jak díky své stabilitě, tak zásluhou maximálního bezpečnostního zajištění závodů po všech stránkách. Ať tedy zvítězí zdravé sportovní zápolení v parádní týmové atmosféře, neboť právě o to při našich závodech jde v první řadě,“ zdůraznil Petr Zakopal.

Organizace se ujaly společnosti Zaki-sport.cz, Česká spořitelna, Stavebniny FPM Plumlov s.r.o. a Torrsen Sports s.r.o. Akce se koná pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila, primátora Statutárního města Prostějov Miroslava Pišťáka, poslance Parlamentu ČR Radima Fialy, města Plumlov a obce Mostkovice.


Doprovodný program, to je bomba!

Nesmírně bohatý, pestrý a zajímavý doprovodný program připravili pořadatelé závodů Česká spořitelna PLUMLOVSKÝ DRAK 2015. Pojďme si nyní zrekapitulovat, na co všechno se přímí účastníci i diváčtí návštěvníci akce mohou během soboty 5. září na přehradě těšit.

Lety horkovzdušným balónem:

firma HaBalon nabízí za příznivého počasí kotvené lety do výšky 30 metrů pro dvojice v trvání čtyř minut (cena 150 Kč dospělí, 100 Kč děti) a v každém případě možnost prohlédnout si balónovou techniku i vyzkoušet hořák, případně vyfotit se s balónem. To vše od 12.00 do 18.00 hodin.

Vyjížďky v člunech a na raftech:

firma Gumotex chystá hlavně pro děti a mládež projížďky i soutěžení s menšími plavidly, než jsou dračí lodě. Vložené závody dětských posádek 13.00 až 14.00 hodin.

Ukázky profesionálního vybavení:

poskytne je Sbor dobrovolných hasičů Plumlov i Záchranná zdravotní služba od 16.00 do 17.00 hodin.

Projížďky na koních:

s Jízdárnou Helios Mostkovice okolo beachvolejbalového areálu pod hrází Plumlovské přehrady od 14.00 do 15.00 hodin.

Vystoupení Policie ČR:

představení nového programu Prevence kriminality od 13.00 do 17.00 hodin.

Dvě taneční vystoupení:

své umění ukážou orientální tanečnice Samira Naila a Taneční škola RA Dance.

Bezplatné měření zraku:

zajišťuje Oční klinika Gemini ve svém speciálním stánku.

Nabídka ženské kosmetiky:

připravuje firma Avon ve svém speciálním stánku.

Miss Plumlovský drak 2015:

soutěž o nejkrásnější účastnici závodů s firmou Sprintel prostřednictvím facebookového profilu akce.

Dragon párty:

závěrečný koncert skupin PV Rock´n´roll Classic, Katapult Revival, Kontakt a Dejsi spojený s diskotékou a taneční zábavou (cena 100 Kč) od 19.00 do 23.59 hodin.

Ostatní:

Skákací hrad pro děti, kolotoče pro děti i dospělé, půjčovna šlapadel a lodí, dílničky pro mladé i dospělé (například drátkování), bohaté občerstvení včetně piva Černá Hora a koktejlového baru atd.

NOVINKY: Aquazorbing ve vodě, Bodyzorbing na souši, nízká lanová dráha mezi stromy na břehu!

Aquazorbing: Přáli jste si někdy chodit po vodní hladině? Teď si to můžete zkusit pomocí aktivity aquazorbing, ve které se dá chodit, běhat, dělat kotouly nebo jen relaxovat jako na vodní posteli.

Bodyzorbing (bumperball): Jde o nafukovací balón strukturou podobný zorbingu, který je na vás připevněný a nohy zůstávají volné. V této aktivitě se můžete srážet a dělat přemety i kotouly. Nejoblíbenější je bodyzorbing - fotbal, který tento sport mění ve velmi akční a zábavnou hru.

Nízká lanová dráha: Máte rádi lanové překážky, ale nesnášíte přitom výšky? Tak tato aktivita je pro vás jako stvořená. Lana jsou navázaná mezi stromy ve výšce přibližně jednoho metru a tvoří velmi zajímavé překážky, u kterých musíte použít nejen svaly a zručnost, ale také vás čeká nejeden hlavolam. Nízké lanové překážky jsou ideální aktivita pro skupiny.

Vstupné: účastníci Česká spořitelna Plumlovského draka 2015 jej mají v rámci zaplaceného startovného, diváci uhradí 20 korun a děti do 150 centimetrů výšky mají vstup zdarma.

DŮLEŽITÉ KONTAKTY K ZÁVODŮM

Internetové stránky akce: www.dracilode-plumlov.cz

E-mailové informace: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Telefon hlavního organizátora (Petr Zakopal): 773 145 150

Facebookový profil akce: https://www.facebook.com/events/1608290036117513/

Video pozvánka na akci: https://www.youtube.com/watch?v=5R5uNvSd2mE&feature=youtu.be

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...