Dobré ráno, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Pouhé čtyři měsíce fungovala v Prostějově nová služba pod názvem senior taxi. Magistrát nápad Jana Spáčila podpořil dotací čtyřiceti tisíc korun na pohonné hmoty, aby mohli lidé starší nad 64 let službu využívat za více než přijatelnou dvacetikorunu. Tak vše běželo od dubna, zájem byl velký. Začátkem srpna byl ale náhle konec, senioři už se dovolat nemohli... Proč? A je šance, že se tato služba, která úspěšně funguje v jiných městech, obnoví?

Senior taxi už po Prostějově nejezdí. Prvotním záměrem žadatele bylo zřízení přepravní služby pro dříve narozené a následné zabezpečení cenově a časově dostupné dopravy pro těžce se pohybující spoluobčany. Jan Spáčil, který s nápadem na magistrát přišel, ale po relativně dost krátkém čase od služby upustil. Zákazníci, jež si přitom na službu, která umožňovala obtížně pohyblivým seniorům dojet tam, kam zrovna potřebovali, zvykli, se prostě najednou jednoho dne nedovolali. „Od začátku bylo deklarováno, že jde o projekt na čtyři měsíce s následným vyhodnocením,“ diví se hysterii, která v minulých dnech vznikla, jedenadvacetiletý podnikatel Jan Spáčil. Jak vyplývá z jeho vyjádření pro Večerník, šlo pro jednotlivce o příliš velké sousto. „Množství zákazníků se navýšilo do té míry, že by pro pokrytí všech požadavků byla potřeba tři vozidla a aspoň jedna dispečerka,“ objasňuje Spáčil s tím, že v poslední době neměl volno ani o víkendech. „Už jsem to fyzicky ani psychicky nezvládal. Od rána do večera jsem byl pryč, neměl jsem žádný volný čas ani osobní život,“ nechal se slyšet s tím, že magistrát chtěl, aby pokračoval.

Oficiální pracovní doba byla sice ve všední dny mezi sedmou a patnáctou hodinou, lidé ale volali kdykoliv. „Mnozí nerespektovali požadavek objednávky dva dny dopředu, brali to jako městskou službu, která musí vyhovět všem a hned...,“ neskrývá mírné rozčarování. Jak postupně zjistil, zkušenosti z klasické zdravotní dopravní služby byly pro tento projekt nepřenositelné. Uplynulý pátek tedy Spáčil na radnici definitivně oznámil, že o další provozování SENIOR-TAXI nemá zájem!

Vedení rady to ale vidí jinak. „Lidé volají a ptají se po této možnosti. I nám se nápad moc líbil a o to víc nás mrzí, že s tímto záměrem pan Spáčil končí. Už dříve nám neoficiálně sdělil, že se mu tato činnost nevyplácela a tak ji nebude provozovat. U spousty seniorů se to ovšem setkalo s kladným ohlasem,“ uvedla Alena Rašková, první náměstkyně primátora Statutárního města Prostějova. „Považujeme proto tuto službu za prospěšnou a určitě hodláme v její podpoře pokračovat. V příštích dnech budeme vyjednávat o nových podmínkách, zatím máme dva další zájemce o provozování senior-taxi,“ sdělila exkluzivně Večerníku Rašková. Je třeba také říci, že šlo o vlastní iniciativu provozovatele a město samo nikdy neuvažovalo o tom, že by SENIOR TAXI mělo ve vlastní režii. Jde totiž o podnikatelskou činnost, kterou platná legislativa městu zapovídá. „Po stávajícím provozovateli budeme chtít standardní vyúčtování poskytnuté dotace, které se týká výlučně spotřebovaných pohonných hmot. Očekávali jsme pružnější rozhodnutí o dalším pokračování činnosti...,“ naznačila, že na konci vzájemné spolupráce s Janem Spáčilem zůstane na straně města hořká pachuť.

A jak se staví k této službě ti, kteří k přepravě seniorů mají nejblíže? „Není to pro nás žádná novinka, tuto službu, tedy přepravu seniorů, kteří nemají nárok na dopravu hrazenou ze zdravotního pojištění, za hotové poskytujeme nějakých dvacet let,“ konstatuje Miroslav Juránek, spolumajitel největšího zdravotního přepravce v regionu. „Fungujeme v nepřetržitém provozu, dosud bez jakýchkoli dotací. Proto jsme připraveni spolupracovat s městem na tomto projektu,“ dodal.

Na druhé straně pomyslného mantinelu stojí klasická taxislužba. „Zatím jsme o tom neuvažovali, ale pokud by město zformulovalo podmínky takovéto služby, určitě bychom se o ni ucházeli,“ zareagoval na dotaz Večerníku Lubomír Dostál, majitel Artur Taxi.

Klienti služby by určitě byli rádi. „Byli jsme se službami spokojené. Pan Spáčil byl vstřícný, laskavý, ochoten pomáhat při nástupu i výstupu a měl trpělivost, což se často nevidí. Jestliže by senior taxi skončilo, určitě by nám to bylo líto. Každý ví, jak to dnes se zdravotní dopravou je,“ řekla nám Milena K., pětačtyřicetiletá invalidní důchodkyně, která službu využívala i se svojí zdravotně indisponovanou maminkou.

Pro ně i pro další seniory tedy každopádně máme dobrou zprávu - služba SENIOR TAXI by měla brzy opět fungovat ke spokojenosti jejích klientů.


jak vypadala ekonomika SENIOR-TAXI?

počet ujetých kilometrů                              8 500

průměr převezených klientů denně      25

odhad převozů za 4 měsíce                        2 200

náklady na PHM                                              27 200 Kč *)

tržby při ceně 20 Kč                                       44 000 Kč

dotace města                                                   40 000Kč

hrubý zisk                                                          56 800 Kč **)

*) kalkulováno při odhadované spotřebě 10 l nafty/100 km a ceně 32 Kč/l

**) nezahrnuje amortizaci vozidla, údržbu, personální náklady a provozní režii

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...