Dobré ráno, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Před nedávnem Večerník jako jediný informoval o katastrofálním stavu polorozbořených domků za místním nádražím v Prostějově. Tyto ruiny ale obsadila zhruba desítka bezdomovců, která se musela kvůli výstavbě cyklostezky klidit z prostoru za obchodem v Martinákově ulici. Už na konci června vedení Městské policie Prostějov dopisem upozornilo ředitelství Českých drah, kterým nemovitosti patří, aby se vyjádřilo, zda proti lidem bydlícím v katastrofálních podmínkám mají policisté zasáhnout a nové prostějovské kolonky „vyklidit“.

Domky a pozemky za místním nádražím totiž patří Českým drahám a strážníci by zde tak mohli udělat pořádek pouze se svolením majitele. Jak se Večerník v pátek 14. srpna z úst velitele Městské policie Prostějov dozvěděl, ve věci neoprávněného záboru cizího majetku se ale přece jen v uplynulém období něco událo. A konečně se ozvaly i České dráhy… „Z ředitelství Českých drah jsme po urgencích obdrželi vyjádření, to je pravda. Z něj ale vyplývá, že majitelům sice vadí přítomnost bezdomovců, ale nehodlají proti nim činit žádné kroky. Tudíž i my máme nyní svázané ruce. Případem se ale zabývala i Policie ČR a vím, že zábor budov za místním nádražím vyřešila jako přestupek. Ten bude předán správnímu orgánu, kam by se měli bezdomovci dostavit,“ informoval Večerník Jan Nagy, velitel Městské policie Prostějov.

Podle Večerníku se tak případ vyřešil způsobem, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Těžko totiž předpokládat, že kdokoliv z desítky bezdomovců z polorozpadlých domků za místním nádražím si někde převezme obsílky s pozvánkou do takzvaného „rudého koutku“. „Vymahatelnost práva je v těchto záležitostech opravdu slabá, stejně jako když po bezdomovci chcete, aby zaplatil za pobyt na záchytce společně s pokutou za jeho odvoz,“ pokrčil rameny Jan Nagy.

Zdá se tedy, že bezdomovce z domků za místním nádražím hned tak nikdo nevyžene. Toto místo tak dává vzpomenout na nechvalně známé kolonky U svaté Anny. „Jestli to tak půjde dál, tak se z toho stane semeniště všech bezdomovců z Prostějova. Co já vím, tak v plánu je tyto domky zbourat, ale to může trvat i několik let. Ti bezdomovci sice žádné problémy nedělají, ale každou hodinu vidím, jak přecházejí koleje, mnohdy i těsně před přijíždějícím vlakem. Jednou se tady stane neštěstí,“ prorokuje jeden ze zaměstnanců místního nádraží, který si nepřál být jmenován. „Nevím, když někdo v Praze obsadí cizí dům, tak policajti povolají těžkooděnce a všechny vyženou. Nechápu, proč to nejde i v Prostějově. Přitom ti bezdomovci v baráčcích žijí ve strašných podmínkách, jednou jim to tam spadne všechno na hlavu,“ dodal muž z místního nádraží.

Večerník bude případ pochopitelně i nadále sledovat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...