Dobré ráno, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

41 smrziceJsou toho plné Smržice. Ničivý požár domu v centru obce z předminulé neděle, o kterém Večerník informoval už v minulém čísle jako první, má podle místních „drben“ na svědomí sama rodina Finkova! „Jsou zadlužení až po uši, barák si zapálili sami kvůli pojistce,“ nese se celou vesnicí. Nebylo divu, že tato spekulace dorazila i do Prostějova...

Týden po ničivém požáru luxusního domu kolotočářské rodiny Finkovy ze Smržic se vyrojily první spekulace. Co spekulace, přímo „zaručené zprávy“! Smržicemi se totiž nesou drby o údajném pojistném podvodu, kterého se prý dopustili přímo Finkovi. Je tak nabíledni, že případ nás o to více začal zajímat... Samotnou rodinu kontaktoval Večerník v pátek odpoledne, když obhlížela spáleniště. „Je to nesmysl, lidi jsou zlí. Zapálit vlastní barák může jenom blbec,“ svěřila se nám plačtivým hlasem Aloisie Finková, majitelka dnes už bohužel vyhořelého domu.

Kde je pravda a co vlastně zapříčinilo požár, jenž v této obci nemá obdoby? Nad tím si v současnosti lámou hlavy vyšetřovatelské týmy jak hasičů, tak i kriminální policie. „Ihned po uhašení požáru pracoval tým kriminalistických techniků na spáleništi po celou neděli a ještě v pondělí. Byly zajištěny některé věci, které mohly být příčinou požáru. Vše bylo odesláno na odbornou expertízu. Na výsledky budeme čekat dva nebo tři týdny,“ uvedl pro Večerník Josef Bednařík, tiskový mluvčí Policie ČR v Prostějově. O alespoň předběžně určené příčině devastujícího požáru nechtěl vůbec spekulovat. Natož o možném pojistném podvodu. „Policie ve spolupráci s hasiči prověřuje úplně všechny možnosti. Cizí zavinění či úmysl kohokoliv nemůžeme vyloučit ani potvrdit,“ dodal mluvčí policie.

Podobné vyjádření jsme obdrželi také od krajských hasičů. „Na místě požáru zkoumali stopy odborníci z odboru kriminalistické techniky i expertíz a také pracovníci Technického ústavu požární ochrany HZS ČR. Odebrali vzorky, které budou nyní v laboratořích zkoumat. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření, opravdu v tuto chvíli nelze cokoliv předjímat,“ zjistila Vladimíra Hacsiková, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

A tak se Večerník vydal zjišťovat informace po vlastní ose a v pátek odpoledne vyhledal rodinu Finkovu. Zajímalo nás, co oni říkají fámám, které se nesou Smržicemi. Majitelku domu jsme společně se synem Jaroslavem a dalšími členy rodiny našli ve zcela zdevastovaném domě...

„Právě dnes nás sem policie poprvé od požáru pustila. Podívejte se sami na tu spoušť,“ pozval nás ochotně dovnitř Jaroslav Fink. Stejně tak Večerníku poskytla krátký rozhovor i majitelka domu Aloise Finková. „To snad lidi nemůžou myslet vážně?! Zapálit si vlastní barák kvůli nějaké pojistce může jenom blbec! Ano, dům máme pojištěný, ale nikoliv vnitřní zařízení a vybavení. Naprosto odmítám nějaké fámy, že jsme si ho zapálili sami, abychom získali nějaké peníze. Lidi jsou strašně zlí a tímto dokáží hodně ublížit...,“ myslí si majitelka domu. Její syn vedle ní jen pokyvoval hlavou. „Proč bychom to dělali? Přišli jsme o všechno, můj manžel se na baráku nadřel jako kůň. Když před devíti lety zemřel, žila jsem zde se syny a později i vnoučaty. Teď budeme bydlet v maringotkách celá rodina. Pro mě osobně je teď připravena místnůstka o rozměru dvakrát tři metry v přívěsu,“ rozplakala se Aloisie Finková.

Obou jsme se ještě zeptali na velmi ošemetnou záležitost. Večerník totiž zjistil, že na dům je stále vedeno exekuční řízení! „Ježíšmarjá, jde o exekuci na nějakých osmnáct tisíc korun, co jsme kdysi dlužili za plyn. Přece kvůli tomu nebudeme podpalovat vlastní barák za několik milionů...,“ vysvětlil Jaroslav Fink.

Na zjištění příčiny požáru si tedy budeme muset nějaký ten týden ještě počkat. Už nyní je však důležitá skutečnost, že se při požáru nikomu nic nestalo. V domě totiž před vypuknutím ohnivého pekla naštěstí nikdo nebyl. „V pátek jsem odjela s vnoučaty na výlet s tím, že se vrátíme až v pondělí. Ale v neděli časně ráno mě probudili telefonicky hasiči s tím, že barák je celý v plamenech. A tak jsme se vraceli domů dřív, abychom viděli tohle...,“ špitla na závěr našeho rozhovoru viditelně nešťastná Aloisie Finková.

Celý případ a hlavně vyšetřování příčin požáru bude Večerník samozřejmě sledovat i nadále.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...