Dobré ráno, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Reportáž Večerníku z minulého vydání o přídavkách v celkové výši jedenapadesát tisíc korun, které pobírá na čtyři děti v pěstounské péči Soňa Horvátková z Prostějova, vzbudila mezi veřejností obrovské emoce. Jen počáteční článek si na webových stránkách Večerníku přečetlo během pouhých šesti dnů bezmála sedmdesát tisíc lidí! Další tisíce přibyli o víkendu a když k tomu připočteme tištěný náklad, který projde celou rodinou, atakovali jsme ve čtenosti tohoto článku magickou stovku! Bohužel mnozí z nich celou záležitost komentovali rasistickými výroky, jež nemají v podobných případech místo. Jak Večerník ověřil, uvedená výše státních příspěvků na děti v pěstounské péči vůbec není neobvyklá a má na ni nárok každý.



„Dvacet let se zabývám občanským poradenstvím a šestnáct let naše nezisková organizace provozuje azylový dům pro matky s dětmi. Článek ve Večerníku o paní Horvátkové považuji za zavádějící. Podstatou je skutečnost, že romská žena pobírá od státu jedenapadesát tisíc korun na čtyři děti. Jak ale sami uvádíte, děti jsou jí svěřeny do pěstounské péče soudem a dávky pěstounů jsou pro všechny občany stejné, nezávisí a nemohou záviset na etniku, pracovní aktivitě a podobně. Vše je jasně napsáno v zákonech, proto doporučuji všem, aby si je prostudovali a nevyvolávali zbytečně napětí ve společnosti. Už tak je ho dost. K tomu podotýkám, že pokud by těmto dětem byla soudem nařízena ústavní výchova formou dětského domova, hradil by stát na každé dítě šestatřicet tisíc korun,“ upozornila Večerník Marie Paukejová, vedoucí Poradenského centra Rovné šance pro všechny z Českých Budějovic.
Během uplynulých sedmi dní byla redakce doslova bombardována ohlasy nejen různých neziskových organizací, které se Soni Horvátkové zastávaly, ale naopak i dopisy rozhořčených občanů. Ti namítají, že oni sami si o podobně vysokých sociálních dávkách na děti mohou nechat jen zdát...
Veškeré emoce ale krotí i sám vedoucí odboru sociální péče prostějovského magistrátu Jaroslav Svozil, kterého Večerník rovněž oslovil. „Sociální dávky na děti v pěstounské péči jsou jasně definované zákonem a má na ně nárok každý, ať se jmenuje Petr nebo Pavel. Bohužel, toto většina lidí nevnímá a celý problém bagatelizuje. Pokud soud někomu svěří do pěstounské péče dítě, děje se tak ve velmi přísném režimu. Tím také vzniká nárok na státní příspěvek. A věřte, že to není pouze v případě romských rodin. Jestliže byste zveřejnili stejný příběh o pěstounské rodině většinové komunity, nevzbudil by určitě žádné negativní reakce,“ tvrdí Jaroslav Svozil. Nezbývá, než s ním souhlasit...
Večerník se během uplynulého víkendu snažil znovu kontaktovat Soňu Horvátkovou, ale se zlou jsme se potázali. „Už s vámi nebudu vůbec o ničem mluvit. Lidé se ukázali jako zlí a vy za to můžete,“ vykázala nás žena, která se stará o čtyři děti svých sourozenců.


Dávky pěstounské péče
Výše příspěvku na úhradu potřeb dítěte činí za kalendářní měsíc
4 500 Kč pro dítě ve věku do 6 let
5 550 Kč pro dítě ve věku od 6 do 12 let
6 350 Kč pro dítě ve věku od 12 do 18 let
6 600 Kč pro dítě ve věku od 18 do 26 let

Výše odměny pěstouna činí za kalendářní měsíc
8 000 Kč, je-li pečováno o jedno dítě
12 000 Kč, je-li pečováno o 2 děti
20 000 Kč, je-li pečováno o 3 děti
Za každé další dítě svěřené do péče osoby pečující se odměna
pěstouna zvyšuje vždy o 4 000 korun.
Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...