Dobrý podvečer, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Aktualizace: Našinec s oblibou říká, že je to jediné koupaliště v Prostějově, kde si člověk pořádně zaplave. Jenomže oblíbený vrahovický „koupák“ má na kahánku! A to doslova. Posledních pět let povolují hygienici jeho provoz jen se skřípěním zubů a s četnými výjimkami. Po jeho letošním otevření si lidé navíc stěžovali na nízkou teplotu a kvalitu vody v bazénu či neposekané trávníky. Jak se Večerník dozvěděl, může jít skutečně o poslední sezónu, kdy je koupaliště ve Vrahovicích přístupno veřejnosti. Z klinické smrti mu může pomoci pouze snad už jen magistrát a městská pokladna...

„Koupaliště provozujeme ze všech sil. Už teď nám radnice výrazně pomáhá, když každoroční provoz dotuje částkou ve výši přes dvě stě tisíc korun. Tyto peníze jdou na energie a chemické prostředky pro zabezpečení čistoty a rozborů vody,“ konstatoval pro Večerník Rudolf Raška, starosta TJ Sokol Vrahovice. Jednota areál koupaliště letos pronajala po dohodě s městem mladým nadšencům, kteří v areálu zároveň provozují i občerstvení.

 Šéf vrahovických sokolů se také vyjádřil ke stížnostem některých návštěvníků na kvalitu služeb na koupališti z úvodu letošní sezóny. „V minulých letech se o něj starali zkušení a osvědčení sokolové - důchodci. Jeli takzvaně nadoraz, navíc jeden z nich v zimě zemřel. Teď si koupaliště pronajali mladí kluci, kteří jsou sice velmi snaživí, ale chybí jim zkušenosti. Letos začali například natíráním laviček, přestože jsem je upozorňoval, že jako první by měli opravit bazén. Podcenili to, což se vymstilo,“ přiznal starosta vrahovického Sokola. „Ukázalo se, že v bazénu se objevila prasklina, kterou prosakuje voda. Denně se tak musí dopouštět až deset centimetrů vody, což se samozřejmě projeví na její teplotě. Co si budeme vykládat, náš bazén se rozpadá. A to doslova. Navíc si lidé stěžovali na neposekané trávníky a podobné věci. Nyní už se vše zlepšilo, ale i tak cítím povinnost omluvit se všem návštěvníkům koupaliště ve Vrahovicích za počáteční komplikace,“ vzkázal Raška všem.
Přestože i letos bylo vrahovické koupaliště otevřeno, jeho budoucnost je tedy velice nejistá. Hodně nahlas se hovoří o tom, že potřebuje totální rekonstrukci. Místní sokolové ale na ni potřebné desítky milionů korun pochopitelně nemají.
„Řešení se odkládá z roku na rok, ale dále už to tak prostě nejde. Musíme přemýšlet o razantnějších krocích. Jednal jsem už s náměstky primátora Ivanou Hemerkovou, Jiřím Pospíšilem a Zdeňkem Fišerem o možnosti prodeje celého areálu městu. Bylo mi řečeno, že si máme nechat zpracovat odborný posudek, ze kterého by se pak vycházelo při stanovení prodejní ceny. Město pak řekne, zda tato cena je akceptovatelná nebo ne. Tento krok jsme již učinili, posudek nám zpracovává jedna realitní kancelář,“ prozradil Rudolf Raška.
Za kolik peněz budou vrahovičtí sokolové ochotni městu prodat koupaliště s veškerým zařízením a pozemky, v tuto chvíli není jasné. „My si plochu koupaliště ceníme jako stavební pozemky, takže jejich hodnotu se v tuto chvíli neodvažuji ani odhadovat. Zastáváme ale jednoznačný názor, že jiné řešení než prodej celého areálu městu tato svízelná situace nemá,“ dodal Raška. Vedení prostějovského magistrátu zatím neříká NE, ovšem ani ANO. „Možnost odkupu koupaliště ve Vrahovicích a jeho převzetí do majetku města tu skutečně je. Předpokládám, že v co nejkratší době o této záležitosti budeme jednat v radě města. Pravdou je, že celý Prostějov by si zachování tohoto koupaliště zasloužil. Musíme se ale rozhodnout, zda prioritou se stanou Vrahovice nebo již léta plánovaná rekonstrukce koupaliště za zimním stadionem. A to rozhodnutí musí padnout co nejdříve, už není na co čekat,“ svěřil se Večerníku Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějova. Jeho první náměstkyně přidala i svůj razantní názor. „Jedině město má peníze na to, aby vrahovické koupaliště řádně opravilo a provozovalo. Bez toho můžeme tento tradiční
a oblíbený stánek už po letošní sezóně zavřít,“ míní Alena Rašková.
Večerník bude pochopitelně vývoj celé situace bedlivě sledovat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...