Dobré ráno, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Už před více jak třemi roky došlo u Přemyslovic k požáru, který nemá v historii regionu obdoby. Zničeno tehdy bylo více než deset hektarů lesa. Nedlouho po něm se začalo hodně nahlas mluvit o tom, že na planině vznikne nový kamenolom, proti čemuž se zvedla vlna nevole. Přímo na místě sice nic přímo nenasvědčuje tomu, že by tu kamenolom měl vzniknout, přesto část postižené plochy zůstává stále neosázena.

Bodláčí a plevel, jen místy se v suché kamenité půdě krčí sazenice dubu. Tak to vypadá v místech nedaleko Přemyslovic, kde by v budoucnu mohl vzniknout kamenolom. I tři roky po požáru u Přemyslovic připomíná část poničených pozemků planinu. Proč? „Po požáru bylo nutné nejdříve připravit půdu před samotným zalesňováním, což bylo, vzhledem k rozsahu a intenzitě požáru, časově a ekonomicky náročné,” vysvětluje majitel pozemků Richard Benýšek, který zároveň tvrdí, že z celkové rozlohy 10,3 hektaru je už v současnosti zalesněno zhruba 80 procent. „Z toho na ploše cca 0,6 ha byla vysazena borovice lesní a na ploše cca 7,5 ha dub. S výsadbou jsme začali loni, kdy byla osázena asi čtvrtina z dnes zalesněné plochy. Během jara letošního roku pak byly osázeny další tři čtvrtiny plochy. Zbývající více než dva hektary plánujeme osázet na jaře příštího roku,” dodal Richard Benýšek.
Jednoznačnou příčinu obrovského požáru se hasičům ani policistům nepodařilo zjistit. Přitom přibližně v prostoru, který není dosud osázen, plánovala společnost BÖGL a KRÝSL otevřít kamenolom. Od svého záměru sice nakonec odstoupila, její vizi následně převzala nepříliš průhledná společnost Taxanberg, která vlastní i lokalitu Zámeček.
Právníci zastupující tuto společnost, tlačili na to, aby v územním plánu Přemyslovic byl vyznačen dobývací prostor k otvírce lomu. Ani oni však neuspěli. Většina zastupitelů v obci se shodla na tom, že tu nic podobného nepovolí. „Ohledně kamenolomu se naše zamítavé stanovisko nemění. V tuto chvíli v této věci ani oficiálně není nic nového,” řekl v průběhu uplynulého týdne starosta Přemyslovic Lubomír Štaffa.
Samotný majitel pozemků situaci vidí poněkud jinak. Podle něj je postoj vedení obcí pouze „divadlem”. „Obce prosadily proti mojí vůli, že do dobývacího prostoru vedou přes mé pozemky veřejné komunikace bez jakýchkoliv omezení. Tím splnily tajný sen lomařů. Lokalitu Zámeček pak koupili samotní lomaři, kteří s odstupem času pochopili, že v nějaké podobě se se mnou musí domluvit. Abych Zámeček zachránil, tak jsem se do určité míry s případnou existencí lomu smířil. Těžko jsem mohl reagovat jinak, když jsem zjistil, že územní plán Olomouckého kraje počítá ještě s jedením lomem, asi 80 metrů od Běleckého mlýna v Kostelecké hoře. Tam kdyby spustili drtírnu, tak nám hotel spadne. Proto volím raději lom na Habrkách daleko v lese. Nikomu překážet nebude,” napsal nám své stanovisko Richard Benýšek.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...