Dobré dopoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Panika, děs a okamžitá žádost o prověření. Občanům Vrahovic vstávají hrůzou vlasy na hlavě při pomyšlení, že v jedné z ubytoven v této příměstské části Prostějova by mohla ještě letos bydlet stovka uprchlíků! Večerník se dostal k zápisu z jednání vrahovického osadního výboru, na jehož základě předsedkyně a prostějovská zastupitelka Milada Galářová žádá radu města o prověření, zda majitelé ubytovny v ulici Marie Pujmanové číslo 683 skutečně požádali Ministerstvo vnitra České republiky o povolení a možnost ubytovat stovku migrantů z Afriky a Asie. „Může to být nesmysl, ale nechtěli jsme nic podcenit,“ potvrdila nám Milada Galářová.

„Žádné uprchlíky ale v Prostějově nechceme,“ zareagoval pro Večerník náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil s tím, že ještě v pátek 31. července magistrát požádal ministerstvo vnitra o vyjádření, zda skutečně od majitelů ubytovny ve Vrahovicích uvedená žádost dorazila...

Vedení města nyní na Ministerstvu vnitra České republiky prověřuje, zda majitelé ubytovny v ulici Marie Pujmanové skutečně požádali o povolení přijmout až stovku uprchlíků, kterým stát vyhoví v jejich žádosti o politický azyl. Odpověď zatím nepřišla, přesto už pouze tato informace vyvolala určitou paniku mezi vrahovickými občany.
„Cože? To nemyslíte vážně! Sice netuším, co naši majitelé zamýšlejí, ale já o tom vůbec nic nevím,“ sdělil v pátek Večerníku recepční ubytovny v ulici Marie Pujmanové číslo 683, kterou provozuje společnost Dům MP Prostějov s.r.o. Tato firma uvádí v internetovém rejstříku dva jednatele - Zitu Konupčíkovou a Václava Vitvara, u nichž je uvedena adresa vedoucí do Rohatce. Zkontaktovat se alespoň s jedním z nich se nám však do uzávěrky vydání nepodařilo.
Celá situace se může zdát být v tuto chvíli banální, ale při sledování událostí například v Bělé pod Bezdězem si člověk nemůže být jistá ničím... „Osadní výbor Vrahovice na svém jednání prvního července projednával problematiku sociálních ubytoven v této místní části. V diskuzi zazněla neověřená informace, že jeden z privátních provozovatelů ubytovny se obrátil na ministerstvo vnitra s nabídkou umístit ve svém zařízení uprchlíky, kterým bude poskytnut v České republice azyl. V zápisu ze schůze se proto vrahovický Osadní výbor obrátil na vedení města s požadavkem na prověření informace o možnosti ubytování uprchlíků v místní ubytovně na Ministerstvu vnitra,“ uvedla Milada Galářová, předsedkyně Osadního výboru ve Vrahovicích. „Ano, v souvislosti s požadavkem osadního výboru jsme odeslali žádost o informace v této věci na Ministerstvo vnitra, konkrétně na odbor azylové a migrační politiky,“ odpověděla na dotaz Večerníku Jana Gáborová, tisková mluvčí Magistrátu města Prostějova. Podle jejích slov však žádné stanovisko do pátečního odpoledne zatím nedorazilo.
Co si o možném nastěhování uprchlíků do Prostějova myslí vedení města? „Uprchlíky v Prostějově nechceme,“ prohlásil rezolutně náměstek primátora Jiří Pospíšil, který se rovněž jasně vyjádřil ke kvótám uprchlíků, jenž už odsouhlasila vláda. „Nejprve se mluvilo o tom, že vůči Evropské unii nepřistoupíme na žádné kvóty, pak najednou vláda oznámila, že v příštích dvou letech přijmeme patnáct stovek uprchlíků. Přitom trojnásobně lidnatější Polsko se zavázalo dát domov dvěma tisícům, sousední Slovensko pak pouze dvěma stovkám uprchlíků,“ podotkl Pospíšil.
Ministerstvo vnitra zjistilo od začátku roku v České republice už přes tři tisíce nelegálních migrantů. Jde o osmačtyřicetiprocentní nárůst oproti stejnému období loňského roku. V souvislosti s tímto faktem se musí navyšovat kapacity zařízení pro zajištění cizinců. Česká republika nyní umisťuje stále vzrůstající počet uprchlíků do zařízení s ostrahou, ze kterých cizinci nesmí vycházet. Avšak jiná situace nastane v okamžiku, kdy běženec získá azyl. Mohlo by pak sto uprchlíků bydlet ve Vrahovicích? „V tom okamžiku se může volně pohybovat. Pokud bychom umisťovali cizince, kteří u nás získají azyl, hromadně do ubytoven, budeme tak vytvářet ghetta a v podstatě tím zamezíme jejich úspěšnému začlenění do společnosti. A chápu také, že žít u ubytovny plné cizinců, kteří nemají práci, žijí jen z dávek, se místním lidem nelíbí. Takové riziko v blízkosti svého domova by pozitivně neocenil nikdo,“ odpověděl náměstek primátora Jiří Pospíšil.
Vývoj celé situace bude Večerník samozřejmě bedlivě sledovat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...