Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Od začátku příštího roku by měl v Česku platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech nebo tanečních zábavách. Příslušný návrh zákona schválila vláda. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení spotřeby tabáku a alkoholu. Běžní Prostějované většinou s tímto omezením souhlasí, majitelé restaurací, barů a hospod se však bojí propadu tržeb.

Večerník se tomuto tématu rozhodl věnovat dlouhodobě a velmi podrobně. Celý problém má totiž několik aspektů. Na jedné straně úplný zákaz kouření v restauracích lidé vítají, vždyť jde o jejich zdraví. Jenomže kuřáci jsou pochopitelně proti, většina z nich si neumí představit, že by si v kavárně společně s kafíčkem nebo v hospodě u piva nemohli zapálit cigaretu. Majitelé provozoven, a to především restaurací nižší kategorie, se ale bojí krachu. „Štamgasti přestanou chodit. Koupí si lahváče domů, kde kouřit mohou,“ oponuje většina z nich.

Pro ty, kteří si v restauracích neumí návštěvu bez zapálené cigarety představit, znamená novela zákona jediné. Pivo si objednají uvnitř, ale kouřit budou muset chodit ven před hospodu. I v ulicích Prostějova tak budou dýmit nejenom auta… „Přiznám se, že na celou záležitost nemám definitivní názor. Osobně jsem celoživotně nekuřák, takže rozumím tomu, že kouření může být obtěžující pro ty, kteří se přijdou do restaurace jen najíst. A buďto musí dýchat kouř z cigaret, nebo kouřem nasákne jejich oděv. Zkušenosti ze zahraničí ale hovoří jasnou řečí, zákaz kouření tam neznamenal žádný úpadek návštěvnosti jednotlivých pohostinských provozoven. Nedokáži ale v tuto chvíli odpovědět na otázku, jak to bude v České republice. My jsme totiž specifická země,“ míní Miroslav Pišťák, primátor Prostějova. Podle něj zákaz kouření v hospodách může přinést i do Prostějova minimálně jednu komplikaci. „Kuřák, který je zvyklý si v hospodě zapálit, si půjde zapálit ven. Jenomže většina takových lidí si vezme půllitr s pivem nebo láhev alkoholu s sebou. Tím se dostanou do rozporu s vyhláškou města, protože na veřejných místech je u nás zakázáno popíjet alkoholické nápoje,“ připomíná primátor.

Další ohlasy na připravovaný zákaz kouření v restauracích přinese Večerník v některém z příštích vydání.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...