Dobrý podvečer, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

AKTUALIZACE: Soňa Horvátková (36) z Prostějova v životě nepracovala. Proč taky? Každý měsíc na čtyři nevlastní děti od státu dostane neuvěřitelných 51 tisíc korun! Přesto její často nezvladatelné „rodině” hrozí, že skončí na ulici. Přitom se jí dostává podpory ze všech stran a to jak od Domovní správy Prostějov, sociálního odboru prostějovské radnice či neziskových organizací.

Podle ní i jejího druha je to však stále málo. Oba shodně tvrdí, že jsou v tuto chvíli zcela zoufalí a prosí o další pomoc. Jak je to možné?

V České republice už dávno přestalo platit heslo: „kdo nepracuje, ať nejí”. Je to hlavně díky štědré sociální síti, kterou se mnozí z našich spoluobčanů naučili ždímat, jak to jen jde. Vyrostly tak u nás už generace lidí, které si své příjmy dávno odvykly spojovat s jakoukoliv prací. Extrémní případy najdeme i u nás v Prostějově. Patří mezi ně například dcera olašského krále Soňa Horvátková, která v tuto chvíli i se čtyřmi dětmi žije v bytě určeném pro maminky s dětmi v Kostelecké ulici. Z něj se kvůli problémům s dalšími nájemníky bude muset v polovině srpna vystěhovat. Přes své vysoké příjmy od státu má pocit, že na ni všichni kašlou.
Šestatřicetiletá Soňa Horvátková nikdy v životě nebyla zaměstnaná. Přesto o jejích příjmech by si jasná většina pracujících mohla nechat jen zdát. „Dohromady na dávkách měsíčně dostávám celkem jednapadesát tisíc korun. Sedmadvacet tisíc mám coby příspěvek na děti a dalších čtyřiadvacet tisíc je odměna pro mě coby pečovatelku. Zatímco z peněz na děti mi nic sebrat nemohou, tak z mé odměny mi berou asi čtrnácti tisíc na exekuce. Je to kvůli mým dluhům z mládí,” svěřila se nám se svými majetkovými poměry Soňa Horvátková, která se dušuje, že dětem nic nechybí. „Když chtějí, chodíme kdykoliv do aquaparku či do McDonald's,” říká k tomu Horvátková.
Dávky v podobné výši před ní dlouhá léta pobírala i její maminka Jadwiga Horvátková. Manželka olašského krále Jana Horvátka však letos
v červnu zemřela. „Maminka už před smrtí byla hodně nemocná. Děti mám tak v péči od března. Tři z nich porodila moje sestra a otcem jednoho z nich je můj bratr. Oba jsou zavření a problémy jsou i s jejich partnery. Proto se o ně celý život starala moje maminka a nyní po ní já. Věřte mi, že do žádného ústavu bych je nikdy v životě nedala,” vysvětlila Soňa Horvátková, která je sama bezdětná a na rozdíl od svých sourozenců zůstává stále na svobodě.

Byt v Jezdecké opustili totálně zdemolovaný
Rodina Horvátkových posledních asi deset let žila v pavlačovém domě v Jezdecké ulici. Po smrti olašského krále a následně i jeho manželky se však jejich dcera Soňa i s dětmi musela odstěhovat. Přestože děti rozhodně nelze označit za bezproblémové, důvod vystěhování je skutečně šokující. „V případě domu v Jezdecké ulici se jedná o dotované sociální bydlení. Příjmy osob, které tu žijí, nesmí překročit určitou hranici. Jenže jsme zjistili, že paní Jadwiga a po ní i její dcera dostávají tak vysoké dávky, že tu bydlet nemohou. Tím došlo k porušení pravidel a městu reálně hrozilo, že bude muset vracet třiadvacetimilionovou dotaci, kterou na vybudování domu v Jezdecké ulici dostalo,” vysvětlila Marie Hájková z Domovní správy Prostějov.
Horvátková i se svými dětmi zanechala byt v Jezdecké ulici totálně zdemolovaný. „Bylo to hrozné. Vše máme zdokumentované na řadě fotografií,” upozornil Hájková, která navzdory všemu povedené nájemníky „přes palubu” nehodila. „Po dohodě se sociálním odborem jsme jim sehnali krizový byt určený výhradně pro maminky s dětmi v Kostelecké ulici. A to i přesto, že v současnosti evidujeme celkem 463 žádostí o sociální byty a zájem o ně výrazným způsobem stále roste,” dodala Marie Hájková.

„Peníze máme, potřebujeme byt”
Byt v Kostelecké ulici, kde Soňa Horvátková žije, by měly využívat výhradně maminky samoživitelky. Přesto jsme v něm při naší návštěvě objevili i pánskou „návštěvu”. „Žijeme jako druh a družka,” připustil Josef Rafael, který se do Prostějova přestěhoval ze Znojma. Tohle však zdaleka není jediný problém. Přes své značné příjmy Horvátková při stěhování nezaplatila kauci, problém měla i s hrazením nájemného, které tu činí 5 200 korun.
To však není hlavní důvod, proč celá „rodina” bude muset byt v Kostelecké brzy opustit. Hlučné hádky obou partnerů a trable s někdy nezvladatelnými dětmi vedly ostatní nájemníky k sepsání petice. „Stěžují si v ní hlavně na randál, urážky či bezdůvodné zvonění na zvonky. Nemohli jsme to podcenit, žije tu třeba paní, která je po několika infarktech a její stav není vůbec dobrý. Každý nájemník přitom musí dodržovat určitá pravidla. Z důvodu jejich porušení jsme se rozhodli nájemní smlouvu k polovině srpna vypovědět. Vše se v případě jinak celkem slušné paní Horvátkové neobešlo bez vulgarit,” popsala Marie Hájková.
Soňa Horvátková a Josef Rafael však celou situaci vnímají jako velkou křivdu a dle svých slov se cítí zcela bezmocní. „Peníze máme, ale hlavní problém je v tom, že i tak možná skončíme na ulici. Přitom domovní správa nám bydlení pouze slibovala a nyní se nás chce prostě zbavit. My ale máme právo na to, mít kde bydlet! Jedinou naší nadějí je organizace Dobrá rodina, která slíbila, že se nám něco pokusí najít. Ale my už se nechceme stále stěhovat. Jsme zoufalí. Vůbec nevíme, co s námi bude a kam s dětmi půjdeme,” uzavřeli Soňa Horvátková a Josef Rafael.
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...