Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

O hromadném přílivu „spodiny“ do Stražiska vás Večerník opakovaně informoval. Nejrůznější feťáci, alkoholici a kriminálníci nacházejí azyl v ubytovně Lenky Skácelové, kde se loni navíc navýšila i kapacita. Tento trend má své logické následky. V obci se množí krádeže, na pozoru by se měli mít zejména chataři. Jeden takový případ skončil u prostějovského soudu, úternímu soudu byl Večerník naživo přítomen.

Problémy Davida Jurky začaly u drog. „Pervitin jsem si píchal rovnou do žil,“ přiznal u Okresního soudu v Prostějově. Poté, co se zfetoval, měl chuť prožít nějaký „adrenalin“. Opakovaně se tedy pouštěl do krádeží. Nakonec za tyto přečiny putoval i do vězení, ze kterého byl propuštěn loni v srpnu. Nějaký čas žil u rodičů, záhy se přestěhoval do nechvalně proslulé ubytovny ve Stražisku. A v místě svého nového bydliště v krádežích pokračoval. Podle obžaloby měl do poloviny letošního května vykrást čtyři chaty. Na jeho řádění by se asi jen tak nepřišlo, pokud by jej policisté nenačapali přímo při činu. Při útěku si totiž poranil nohu, takže nic nebránilo jeho zadržení. U soudu se David Jurka snažil všechno svést na svého kamaráda.

„Byl to celý nápad Romana H., který přišel ke mně na ubytovnu a říkal, že potřebuje peníze pro syna, načež mi nalil panáka slivovice. Musel mi do něho dát nějaký pervitin, od té chvíle jsem totiž nevěděl, co dělám. Chodili jsme po nějakých chatách, on kradl, já jen držel pytel, do kterého dával věci. Při útěku z jedné z chat pak do mě strčil a já spadl z okna, při čemž si poranil nohu. Byla to hrozná bolest, myslím, že se mě pokusil zabít,“ přišel se svojí verzí událostí David Jurka, který si měl při krádeži ošklivě poranit kyčelní kloub. I kvůli tomu se u soudu ze všech sil snažil působit dojmem „zlomeného chudáčka“, pro nezaujatého diváka to však vypadalo spíše jako „divadýlko“. Nešlo totiž přejít fakt, že vypovídal zcela jinak na policii a jinak u soudu. Ač se ke krádežím nedoznal, se zaplacením celkové způsobené škody problém neměl. „Mám rodiče, kteří to zaplatí...,“ vysvětlil tento postoj David Jurka.

Soud mu vše celkem pochopitelně neuvěřil. To se projevilo i při rozhodování o tom, zda Jurka zůstane ve vazbě či bude propuštěn na svobodu. „Chcete propustit kvůli svému zdravotnímu stavu, ale nebyl jste o něm schopen předložit žádnou lékařskou správu. Z vaší strany to působí hodně účelově,“ nenechal se opít rohlíkem státní zástupce Ivo Černík. Sama soudkyně se rozhodla s možným propuštěním Davida Jurky z vazby počkat, a to až po doručení právě zdravotní zprávy. Rozsudek v této věci nepadl. Vzhledem k tomu, že bude muset být vyslechnut i Roman H., bylo hlavní líčení odročeno na začátek září.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...