Dobré dopoledne, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

40 zloutenkaV Prostějově je zaznamenán další případ hepatitidy typu A. Žloutenkou onemocněl čtrnáctiletý student Švehlovy střední školy. Jakmile na to tamní vedení přišlo, začalo rychle jednat. Mladý pacient byl okamžitě hospitalizován na infekčním oddělení prostějovské nemocnice a jeho spolužáci jsou pod přísnou kontrolou hygieniků...

 „Je to bohužel pravda, tento problém se na naší škole opravdu vyskytl. Neromský chlapec z Dobromilic z prvního ročníku učebního oboru onemocněl žloutenkou. Jakmile to na něm jeho třídní profesorka poznala, zalarmovali jsme nemocnici i hygienu. Hoch byl převezen na infekční oddělení do nemocnice, ostatní děti byly nuceny jít na odběr krve a jsou pod přísnou kontrolou,“ potvrdil Večerníku informace, které kolovaly městem, ředitel Švehlovy střední školy v Prostějově Zdeněk Mendl. 

„Mohu skutečně potvrdit, že na infekčním oddělení prostějovské nemocnice je v současnosti hospitalizován jeden nezletilý pacient s hepatitidou A. Pacient bude podroben léčbě a v nemocnici zůstane minimálně následující dva týdny. Poté ho čeká několikaměsíční rekonvalescence s dietním a fyzickým omezením,“ sdělila Večerníku Hana Szotkowská, tisková mluvčí společnosti Agel, provozující prostějovskou nemocnici.

A do třetice bylo také potvrzeno, že nakažený chlapec pochází z Dobromilic, kde v poslední době není žloutenka bohužel výjimkou... „Bodejť by se tady lidi nenakazili žloutenkou, když cikáni postižení touto infekcí se tady normálně po propuštění z nemocnice promenádují po vesnici. Normálně chodí do obchodu i do hospody,“ láteřila u tamního hostince žena z Dobromilic.

Takové řeči však vyvrací Eva Kučerová z protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje, územního pracoviště v Prostějově. „V žádném případě není možné, aby člověk propuštěný z nemocnice po hospitalizaci se žloutenkou typu A mohl na veřejnosti ještě někoho nakazit. Z nemocnice vyjde už v pořádku, má nařízen klidový režim a je stále po určitou dobu sledován. Vím, že mezi lidmi vzniká určitá panika, ale je to kvůli nevědomosti,“ uvedla pro Večerník MUDr. Eva Kučerová. „Co se týká aktuálního případu ze Švehlovy střední školy, nezletilý hoch je hospitalizovaný a ostatní děti jsou pod zvýšeným zdravotním dohledem a po povinných odběrech krve. Po určitou dobu, než budou známy výsledky testů krve, nesmí navštěvovat školní akce,“ dodala ke konkrétnímu případu s tím, že od začátku tohoto roku registrují hygienici v prostějovském regionu už zhruba padesát případů nákazy žloutenkou!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...