Dobré odpoledne, dnes je neděle 12.5.2024
svátek slaví Pankrác,
zítra Servác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

40 pozarNeděle časně ráno a celé Smržice na nohou! Technická závada nebo cizí úmysl? Policisté i hasičští vyšetřovatelé nyní rozplétají tajemství, které vedlo k ničivému požáru domu v centru obce. Ten patří rodině Finkově, známým kolotočářům a cirkusákům. Luxusní dům lehl popelem, zůstaly jen poničené obvodové zdi. Škoda přesáhne pět milionů korun.

„V neděli 30. září, patnáct minut po čtvrté hodině ranní, nám byl nahlášen rozsáhlý požár rodinného domu v centru Smržic. Na místo společně s profesionální jednotkou z Prostějova vyrazily další tři jednotky z řad dobrovolných hasičů z Kostelce na Hané, Vrahovic a Smržic. Po příjezdu na místo se hasiči ihned dali do likvidace požáru novostavby rodinného domu a jeho přístaveb. Novostavba ale celkově podlehla ničivým plamenům,“ sdělil Večerníku na úvod Zdeněk Hošák, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. 

V době příjezdu hasičů už plameny pronikly do celého objektu, střecha budovy se zřítila do přízemních prostor a následně došlo k celkovému rozšíření na sousedící dvojgaráž a další menší přístavbu u rodinného domku. Intenzivní hoření a vysoké plameny také částečně poškodily fasádu a střechu přilehlého sousedního domu. „Za nasazení několika hasebních proudů se jednotkám podařilo požár lokalizovat během následující hodiny. Poté pokračovaly v ochlazování sousedních budov a rovněž důkladným průzkumem v troskách objektu hasiči vyloučili spekulace o možné přítomnosti osob uvnitř hořící budovy,“ uvedl dále Zdeněk Hošák. 

Večerník se v neděli vydal na místo neštěstí. Dozvěděli jsme se, že novostavba domu patří rodině Finkově, která provozuje cirkusové a kolotočářské atrakce. „Nechte mě být, co vám mám k tomu říct? Jsem z toho nešťastný. Nevím, proč barák shořel a nevědí to zatím ani hasiči. A jestli ho někdo zapálil? To bych taky rád věděl,“ pokrčil rameny majitel domu a člen rodiny Finkových. Lidé ze sousedství se nám ostýchali k požáru vůbec cokoliv říct. „Nic po mně nechtějte, tady se Finkových každý bojí,“ utíkal před námi muž, který vzápětí vešel do jednoho z vedlejších domů u čerstvého spáleniště. U něj se v kruhu nešťastné rodiny majitele objevil v jednu chvíli i Robert Fink, muž, který je v současnosti souzen společně s dalšími obviněnými za sérii krádeží aut ve známé kauze okolo gangu Jiřího Žouželky. „Mě se vůbec neptejte, mně ten barák nepatří,“ odmítl nás Robert Fink.

Po celou neděli probíhaly na místě požáru dohašovací práce, spáleniště pečlivě prohledávali hasičští vyšetřovatelé i příslušníci kriminální služby. „Je strašně brzy vynášet nějaké závěry o příčině požáru. Jsme teprve na začátku šetření,“ sdělil Večerníku přímo na místě jeden z policejních techniků.

Jasné je zatím pouze to, že škoda na majetku se bude pohybovat okolo pěti milionů korun. „Při požáru ani zásahu hasičů nedošlo k žádnému zranění,“ vyvrátil na závěr fámy o nálezu ohořelé mrtvoly v domě Zdeněk Hošák, mluvčí krajských hasičů.

Večerník pro Vás zjišťuje více podrobností.

40 pozar1 40 pozar2 40 pozar3
40 pozar4 40 pozar5 40 pozar6

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...