Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

40 tabulkaTady už přetekla míra trpělivosti a ohledů! Prostějovští radní se rozhodli jednat proti zlodějům, kterým není naprosto nic svaté. Město tak v minulém týdnu podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Důvodem je odcizení nejméně tří měděných tabulek umístěných na historicky a architektonicky vzácných objektech.

Informaci o krádežích podala i policie. Jak vyplývá z vyjádření její tiskové mluvčí, ukradených tabulek je víc. „Neznámý pachatel někdy během minulého týdne odcizil z kulturních památek na území Prostějova čtyři měděné informační tabule. Jednalo se o kapli U svaté Anny v Drozdovicích, Neherovu vilu na ulici Pod Kosířem, městské hradby ve Smetanových sadech u průchodu do Školní ulice a také kostel svatého Petra a Pavla na Petrském náměstí. Škoda na odcizených tabulkách o rozměru šedesát krát čtyřicet centimetrů je vyčíslena na třicet tisíc korun,“ sdělila Večerníku Marta Vlachová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci. „Budeme nyní muset vyrobit jiné. Odhadujeme, že náklady na výrobu každé nové tabulky budou představovat částku přes sedm tisíc korun. Tabulky zmizely z těch míst, která jsou poněkud méně nápadná, nicméně nemůžeme vyloučit, že tabulek mohlo zmizet více, než jsme doposud zjistili. Pracovníci památkové péče proto budou muset v terénu zmapovat stav všech dosud instalovaných tabulek. Vzhledem k tomu, že věc je čerstvá a policii jsme předali veškeré podklady včetně textů, které jsou na tabulkách, věříme, že by se při trošce štěstí mohlo podařit ještě alespoň některé z nich zajistit,“ doufá Daniel Zádrapa, vedoucí oddělení památkové péče Magistrátu města Prostějova.

V letech 1997 až 1999 byly na nejvýznamnějších domech ve městě a kulturních památkách umístěny na fasádách měděné informační tabule s textem o historii a významu jednotlivých kulturních památek, které by návštěvníkům města i jeho obyvatelům přiblížily často pohnuté osudy jednotlivých nemovitostí na území Prostějova. Protože tabule z první etapy označování neměly ještě vysoce stálou povrchovou úpravu, použitou u pozdějších tabulí, došlo během let k jejich výrazné povrchové degradaci vlivem působení povětrnostních podmínek. Proto bylo v roce 2011 rozhodnuto část poškozených tabulí vyměnit za nové. Celkové náklady na umístění nových tabulí dosáhly částky bezmála sedmdesát pět tisíc korun. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...