Dobré ráno, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Celkem sedmnácti obcemi projela na Prostějovsku během tří dní Kolona vítězství, do níž se i s technikou zapojilo celkem jedenadvacet vojáků a jedna vojanda v dobových uniformách a se zbraněmi Rudé armády, která region před sedmdesáti lety osvobodila. V ulicích je čekalo až nečekané množství místních...

Kolona vítězství se na své pouti regionem řídila podle předem daného časového plánu, který se dařilo plnit mnohem spolehlivěji než Českým drahám jejich jízdní řády. Jako první dorazila předminulou neděli 3. května do Biskupic, vše pak skončilo uplynulý pátek 8. května v Čelčicích.
Kolonu tvořili nadšenci převlečení do uniforem příslušníků 81. gardové střelecké divize a 83. samostatné brigády námořní pěchoty, která právě tento kraj před lety osvobozovala. Doprovodily je dvě motorky Rudé armády a cyklohlídka. Nejvíce pozornosti pak na sebe poutalo bojové vozidlo Wehrmachtu Steyr 1500, který v boji ukořistili příslušníci Rudé armády. „Koupil jsem jej od kamaráda z Brna a zrenovoval ho. Pravidelně s ním i s dalšími podobnými nadšenci jezdíme na čundry, na nichž přespáváme v trampských boudách,“ řekl Večerníku majitel vozidla Jan Lukáš z Lískovce.
Cestou účastníci zažili řadu oficiálních, ale i dojemných situací.
„Asi nejsilnějším momentem na naší pouti bylo, když se v Pivíně cosi pokazilo a z reproduktorů se nepodařilo spustit státní hymnu. Tamější starosta Jan Vrána to vzal na sebe a začal zpívat. A ostatních asi padesát přítomných lidí se k němu spontánně přidalo,“ zavzpomínal Jaroslav Dvořák, předseda pořádajícího KVH Dukla.
Po celou dobu své pouti měli vojáci zázemí v Čelčicích, kde i jejich pouť ve čtvrtek skončila. Zároveň se tu konala i výstava amatérského historika Jaroslava Kouřila. „Čelčický starosta se o nás perfektně staral a myslím, že těm, kteří nás budou hostit příští rok, nastavil laťku hodně vysoko,“ uzavřel Dvořák ohlédnutí za akcí, která by se nemohla konat bez podpory navštívených obcí a Statutárního města Prostějov.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...