- 23. září 2012
- 4752x
Při kontrole v potravinách na prostějovském Pernštýnském náměstí, které provozuje společnost DIMICO, objevili inspektoři potravinářské inspekce nebezpečné čínské zelí. Na etiketě je jako výrobce uvedena společnost Seliko z Opavy, samotné zelí pak pochází z Číny...
Otrávený alkohol není jediný problém, se kterým se setkávají inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI). „Konzervovaná zelenina prodávaná v prodejně na prostějovském Pernštýnském náměstí byla zařazena do kategorie nebezpečných potravin. Nevyhověla kvůli látkám tartrazin a brilantní modř FCF,“ potvrdil Večerníku závažnou informaci tiskový mluvčí ČZPI Pavel Kopřiva.
Tartrazin je totiž obzvláště nebezpečný pro alergiky a astmatiky. Může způsobovat migrénu, rozmazané vidění, svědění, sennou rýmu nebo skvrny na kůži. Přisuzuje se mu také vliv na dětskou hyperaktivitu. Z tohoto důvodu musí být všechny potraviny obsahující jakékoliv množství tartazinu být označeny varováním, že barviva obsažená v potravině mohou nepříznivě ovlivnit činnost a pozornost dětí.