Dobré odpoledne, dnes je neděle 12.5.2024
svátek slaví Pankrác,
zítra Servác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

16 plumlov policejFOTOGALERIE: Opravdu výjimečné dvě hodiny připravil návštěvníkům areálu plumlovského zámku Roman Nezhyba s mnoha svými kolegy, nadšenci četnické a policejní historie. Při příležitosti slavnostního otevření výstavy, mapující historii předchůdců dnešní policie v letech 1918 až 1990, mohli diváci zhlédnout přehlídku dobových uniforem, vozidel i výstižně vybrané hrané scénky.

O prestiži této mimořádné akce svědčí její záštita ministrem vnitra Milanem Chovancem a poslancem – předsedou Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Romanem Váňou. Na čestných místech tribuny vlevo od budovy zámku usedli významní hosté – senátorka Božena Sekaninová, poslanci Pavel Holík a Zdeněk Ondráček, starosta Plumlova Adolf Sušeň, vedoucí Územního odboru PČR Prostějov Pavel Novák, vedoucí Územního odboru HZS Prostějov Jozef Novák, náměstek olomouckého hejtmana Michael Fischer, náměstek krajského policejního ředitele Dalimil Sypták, velitel prostějovské městské policie Jan Nagy, přítomen byl rovněž prostějovský primátor Miroslav Pišťák a zastupitelka Milada Sokolová.
Po přivítání hostů se slova ujal Roman Nezhyba, který přítomné provedl velmi šťastně koncipovaným programem, jemuž předcházelo vystoupení školního dětského sboru pod vedením „Růžového pantera“. Během několika desítek minut před diváky defilovaly uniformy četnictva, poválečného Sboru národní bezpečnosti a další tři varianty uniforem Veřejné bezpečnosti, historická vozidla hlídek VB (mezi nimi unikátní Škoda1101-bojový Tudor) a především hraný průvodce historií. Dvě scénky představily zákroky četnictva z třicátých let proti „somrákovi“ a jejich následovníků z let čtyřicátých proti pašerákovi kontrabandu. Vpravdě zlatým hřebem byla inscenace scének ze známých českých filmů a seriálů, počínaje epizodou Vyznavači ohně ze seriálu 30 případů majora Zemana přes Pelíšky, Vrchní, prchni až k honu na „paragány“ z filmu Copak je to za vojáka. „Výběr scének byl velmi šťastně proveden a bavil se u nich i můj syn,“ kvitovala nápad Milada Sokolová, jejíž Okrašlovací spolek v Prostějově se podílel na marketingu celé akce.
„Původní záměr se vztahoval pouze k poválečnému období, ale jsem ráda, že se nakonec představilo i četnictvo,“ vysvětlila místostarostka Plumlova Gabriela Jančíková s tím, že její rodina neměla s lidově-demokratickými bezpečnostními složkami zrovna příjemné zkušenosti. Na své si přišly i přítomné dámy, které mohly obdivovat dobové modely partnerek, doprovázejících při defilé uniformované příslušníky.
„Pro mě to byl tak trochu průřez mým životem, protože kromě četnictva si pamatuji všechny představené uniformy, dokonce i tu těsně poválečnou, kdy mi bylo nějakých šest let,“ poodhalil své pocity primátor Pišťák. Všichni oslovení žehrali pouze na počasí, které o pátečním poledni vůbec nebylo k venkovním aktivitám milosrdné – drobný déšť a teplota okolo deseti stupňů byly po pár desítkách minut znát.
Všichni se proto rádi po skončení slavnostního programu přesunuli do galerie nízkého zámku, aby zhlédli výstavu Historie naší policie. Na diváky čeká množství historických uniforem a dobových policejních artefaktů, které budou moci obdivovat až do konce června.
„Vzhledem k nepřízni počasí se dá říci, že akce vyšla podle předpokladů, byť jsme měli avizovanou větší účast,“ zalitoval Roman Nezhyba, který podotkl, že veškeré scénky se jely na ostro bez předchozích zkoušek. „Děkuji všem účastníkům, nebýt dobrých přátel, celá akce by se vůbec neuskutečnila,“ vážil si Nezhyba pomoci kamarádů, ale také vlastní manželky, které při emotivně laděném poděkování předal kytici květů.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...