Dobré ráno, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

08 kolarovi sadyVelké pozdvižení vzbudilo v uplynulém týdnu kácení celkem jedenácti stromů, které si rostly poblíž prostějovské hvězdárny v Kolářových sadech. Nad jejich pařezy si lidé nebrali servítky. „Co zas blbnou? Nikdy nikdo mě nepřesvědčí, že tento strom byl nemocný,“ rozčiloval se jeden z kolemjdoucích. A měl pravdu. Hlavním důvodem, proč musely stromy padnout, tentokrát skutečně nebyla obnova zeleně...

„V úterý a ve středu jsme po rozhodnutí magistrátu pokáceli deset borovic žlutých a jeden habr. Výška pokácených stromů se pohybovala od deseti do patnácti metrů,“ potvrdil Večerníku Martin Grepl, ředitel společnosti .A.S.A. TS Prostějov, která má péči o městskou zeleň na starosti.
Důvodem této akce byla skutečnost, že stromy překážely při pozorování nebe z blízké observatoře. „Stromů je mi líto, bohužel byly nevhodně vysázené. Při výšce, do které dorostly, bránily výhledu na slunce, měsíc i planety. O kácení žádala hvězdárna už mnohokrát, jsme rádi, že nám nyní bylo ze strany magistrátu vyhověno. Situace už byla skutečně kritická, dívali jsme se pouze do větví,“ objasnil šéf hvězdárny Karel Trutnovský. On sám by byl rád, pokud by místo padlých stromů byly vysázené nové. „Měly by to být ovšem takové, které dorostou do výšky nejvýše deseti metrů,“ upozornil. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...