Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

05 kluzisteV Prostějově se chystá něco, co tady ještě nikdy nebylo. Čekáte leckdy na zamrzlý rybník? Nebo se prodíráte přecpaným ledem Víceúčelové haly-zimního stadionu při veřejném bruslení? Tak na tyto trable zapomeňte! Vyznavači tohoto odvětví či jen obyčejného dětského klouzání totiž budou mít o zábavu postaráno přímo na náměstí T. G. Masaryka. Prostějované by totiž mohli již brzy bruslit přímo v centru města na umělém kluzišti! Originální nápad avizovali už v předvolební kampani zástupci hnutí PéVéčko. A jelikož Ivana Hemerková s Jiřím Pospíšilem ve volbách uspěli, jali se okamžitě svůj slib splnit. Večerník zjišťoval, jak se jim to daří...

„Kluziště na náměstí je moje velké přání a současně i jeden obrovský sen. Chtěla bych, aby vzniklo v prostoru mezi muzeem a bývalou prodejnou Humanic a bylo k dispozici pro nejširší veřejnost už od letošního listopadu do konce ledna příštího roku,“ potvrdila Večerníku svůj neutuchající zájem o realizaci nevšední investice města Ivana Hemerková, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov. 

Je to dobrý nápad? Podle Večerníku ANO, ostatně stejnou zimní atrakci pro své občany už zavedly více než dvě desítky měst v České republice. „Přesně tak, a všude byla kluziště hojně využívána. Podívejte se jen vedle do sousední Olomouce. Tam fungovalo na Dolním námětí a zájem místních lidí byl tak obrovský, že pořadatelé museli prodloužit provozní dobu až do pozdních večerních hodin,“ obhajuje projekt hnutí PéVéčko jeho první dáma Ivana Hemerková.
Vše je ale zatím v plenkách, momentálně není totiž ani jasné, o jak velké kluziště půjde a kolik bude stát. První problém, který se musí vyřešit, je správní řízení s ochránci přírody, kteří protestují proti kácení dvou zdravých habrů před muzeem. „To je pravda, řízení bude ukončeno až někdy v polovině února a uvidí se, zda se habry budou kácet nebo se odbor životního prostředí rozhodne na nátlak ochránců vydat nařízení o jejich zachování. Dosud tedy nevíme, jak velkou plochu budeme moci pro kluziště využít. Rozhodnutí o kácení či nekácení ovšem nebude mít podstatný vliv na realizaci našeho plánu. Jsou dvě možnosti, buď budeme mít přes zimu na náměstí kluziště velké, nebo musíme objednat něco menšího,“ nenechává se zviklat Hemerková.
Její slova potvrzuje i stranický šéf a taktéž náměstek prostějovského primátora. „Záležitost kluziště projednáváme, jsme teprve na počátku. Musíme navíc získat vhodného dodavatele, který by nám kluziště buď propůjčil, nebo prodal do našeho vlastnictví,“ přidal Jiří Pospíšil.
Podle Ivany Hemerkové nyní dodavatelé nabízejí různé typy umělých kluzišť, pochopitelně se zařízením na výrobu ledu. „Naším prvořadým cílem je během zimy vytáhnout děti ven z domovů od televizí a počítačů, aby alespoň na chvíli sportovaly. Já jsem se v poslední době hodně setkávala se stížnostmi na počasí, které dlouhodobě v Prostějově nedovoluje lidem bruslit na drozdovickém rybníku. Je to tak, kdybychom se měli spolehnout na mrazivou zimu, to bychom se asi načekali,“ míní náměstkyně.
Zatím je těžké odhadnout, jaké zastání bude mít tento projekt u zbývajících členů radniční koalice. „Rozhodně to není nezajímavá myšlenka, jak udělat další krok k oživení centra města. Uvidíme, zda se podaří vyřešit všechna technická úskalí, každopádně očekávám na toto téma širokou diskuzi i v zastupitelstvu,“ nechal se slyšet primátor Miroslav Pišťák.
A co na to opozice? „Mně osobně se tato základní myšlenka líbí. Ale jakmile se uvažovaná investice bude projednávat na zastupitelstvu, budu chtít samozřejmě znát nákladovost a režim užívání kluziště,“ odpověděl na dotaz Večerníku Tomáš Blumenstein, zastupitel za Občanskou demokratickou stranu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...