Příjemnou noc, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

01 namestiJiž v závěru loňského roku Večerník informoval o výši stavebních investic v roce 2015, které mají v Prostějově dosáhnout úctyhodné sumy 190 milionů korun. Jak ovšem prostějovský primátor Miroslav Pišťák aktuálně připomíná, tak velký peníz by nebylo možné zapojit bez finančních rezerv. Pro kolik milionů se tedy bude muset sáhnout do úspor? Konkrétně to bude dvaadevadesát! První muž radnice zároveň Večerníku prozradil, co že bude pro město během nadcházejících dvanácti měsíců v rámci stavebních investic prioritou.

Sto devadesát milionů korun na stavební investice v roce 2015 by nám mohla závidět všechna města podobné velikosti. „Je to opravdu hodně a musím přiznat, že mi uvedená skutečnost dělá velkou radost. Zároveň ale je třeba jedním dechem dodat, že nebýt výrazného sáhnutí pro potřebné peníze do finančních rezerv města, nemohli bychom s tak vysokými investicemi počítat a už vůbec bychom neměli vyrovnaný rozpočet. Celkem musíme vzít z úspor městské pokladny částku dvaadevadesát milionů korun,“ potvrdil Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějova.
Na otázku Večerníku, zda tyto velké peníze nebudou někde chybět, zakroutil první muž magistrátu hlavou. „Skutečně nebudou. Rezervy města sice nejsou bezedné, ale nějaký milion korun nám tam ještě zbude. A oprávněně předpokládám, že až budeme v první polovině roku provádět hodnocení hospodaření, dopadne všechno velmi dobře a město Prostějov bude mít dostatek finančních prostředků na věci, které potřebuje,“ konstatoval s úsměvem Pišťák.
Jak nám dále prozradil, nejvíce peněz se letos „nasype“ do rekonstrukce radnice a náměstí T. G. Masaryka. „V případě generální opravy fasády a celé čelní strany radnice počítáme s částkou čtrnácti milionů korun, na revitalizaci náměstí padne šestnáct milionů. Z dalších investic mohu uvést dokončení propojení Anglické ulice s jižním kvadrantem, na něž je vyčleněno dvanáct milionů korun. Dalších devět letos investujeme do prostějovského zámku, z nichž za pět bude vybudována nová dlažba na nádvoří a opraveny další vnitřní prostory zámku, čtyři miliony bude stát rekonstrukce zámeckého oplocení. Někomu se tak může zdát, že náš zámek je takzvaná bezedná díra, protože jsme do něj za posledních sedm nebo osm let investovali už přes sto padesát milionů. Ale já vždycky říkám, co jednou začalo, určitě taky někdy skončí...,“ poskytl konkrétní částky investičních záměrů magistrátu Miroslav Pišťák. Ten také postupně vypočítával, že na regeneraci sídliště Šárka jsou v letošním rozpočtu vyčleněny tři miliony korun, na stejnou investici Tylovy ulice a okolí osm milionů, za pět a půl milionu se budou opravovat dětská hřiště u mateřských škol, energeticky úsporná opatření se budou provádět v mateřské škole ve Smetanově ulici za devět milionů, v mateřince v Melantrichově ulici za pět milionů a stejně tak pět milionů poputuje na stejný účel do mateřské školy v Moravské ulici. „Když se podívám na dlouhý seznam dalších stavebních investic, musím také zmínit dopravní opatření, které jsme schválili v souvislosti se severní obslužnou komunikací. Hodláme zde položit takzvaný tichý asfalt, který se už osvědčil na mnohých místech Prostějova včetně rychlostní komunikace. Tři miliony korun jsou vyčleněny na demolici části Jezdeckých kasáren a zakonzervování hlavní budovy. Za zmínku určitě stojí plán výstavby víceúčelového hřiště v Čechovicích za pět a půl milionu korun,“ prozradil ke konci výčtu Miroslav Pišťák.
Večerník se samozřejmě prostějovského primátora nemohl nezeptat na jeho hodnocení rekonstrukce náměstí T. G. Masaryka, která byla zahájena už začátkem listopadu loňského roku a letos tedy bude stát městskou pokladnu dalších šestnáct milionů korun. Zejména jde o dlažbu přímo před radnicí, která už musela být čtyřikrát rozebrána, protože dlaždiči firmy Skanska neodvedli kvalitní práci.
„S touto dlažbou nemůže být spokojen nikdo! Momentálně vypadá jako hotová, ale ani na pátý pokus není podle mě kvalitně položena. Předpokládám, že řada úseků nově vydlážděného prostoru bude muset být brzy opět rozebrána a dlažba položena znovu. Jak totiž stavební dozor zjistil, při deštích se bude na několika místech shromažďovat voda, což je nepřípustné. Bohužel, výběr stavební firmy se moc nepovedl, ale fór je v tom, že veškeré opravy budou dělníci provádět zadarmo,“ uzavřel primátor statutárního města Prostějova.
02 zamek

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...