Dobré dopoledne, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

52 pistakPříliš dlouhé, mnohdy nepřehledné a především až zbytečné únavné. Tak by se dalo charakterizovat závěrečné letošní jednání Zastupitelstva Statutárního města Prostějova, které se uskutečnilo v pondělí 15. prosince. Bylo vůbec jedno z nejdelších v historii tohoto vrcholného politického orgánu magistrátu. Do lavic obřadní síně radnice zastupitelé zasedli v jednu hodinu odpoledne a domů se rozešli až deset minut před půlnocí! A to nejen kvůli rozpočtu města, jehož projednávání původně mělo být nejožehavějším bodem programu. Nakonec se ale do popředí pozornosti dostalo zcela něco jiného... Večerník byl předminulé pondělí všemu podstatnému samozřejmě přítomen a proto vám tradičně přinášíme podrobnou reportáž!

Že bude nejdiskutovanějším bodem programu závěrečného jednání zastupitelstva v tomto roce rozpočet města na rok 2015? ZAPOMEŇTE! Daleko více se komunální politici zabývali „grilováním“ uvolněného radního Jaroslava Šlambora (KSČM) kvůli údajnému podvodu ohledně jeho trvalého bydliště, problémem zrušené komise pro informační technologie, plánovanou výstavbou olympijského centra či volbou finančního i kontrolního výboru. Nebylo tedy divu, že zastupitelé propásli i tradiční večeři v Národním domě a domů se rozešli až těsně před půlnocí.
Hlavním bodem jednání zastupitelstva byl přesto přese všechno rozpočet města na letopočet 2015. Plán příjmů a výdajů městské pokladny pro příští rok se projednával zhruba dvě hodiny, tudíž ani zdaleka se nejednalo o věc, která členy nejvíce zdržela a vyvolala největší emoce. „Rozpočet města Prostějova pro příští rok je sestaven jako vyrovnaný s tím, že pokud chceme zachovat výši stavebních investic, budeme muset zapojit i finanční rezervy města. Určitě na to ale máme, abychom právě na tyto investice mohli v rozpočtu počítat zhruba se sto devadesáti miliony korun. Ta částka ale může i nižší, záleží na výběrových řízení,“ konstatoval Miroslav Pišťák (ČSSD), primátor Statutárního města Prostějov a člověk zodpovědný za městskou pokladnu. „Jedinou podstatnou změnou, kterou jsme na základě dohody s opozičními zastupiteli v rozpočtu udělali, je investice ve výši tří milionů korun na částečnou demolici Jezdeckých kasáren.
A domluvili jsme se i na tom, že hlavní budovu kasáren necháme stát a zakonzervujeme ji. Budeme samozřejmě pro ni hledat využití,“ dodal na vysvětlenou primátor Pišťák.
Celá diskuze nad rozpočtem byla zhruba dvouhodinová.Členové opozičních stran a hnutí doslova pitvali desítky jednotlivých položek a v některých případech nenechali na koaličních radních nit suchou. Došlo
i k některým překvapivým zvratům. Například dlouhodobě velký kritik udělování veřejných finančních podpor Jan Navrátil (Změna pro Prostějov) považoval celkovou částku patnácti milionů korun pro rok 2015 jako nedostačující a požadoval její navýšení. Ovšem na úkor marketingové smlouvy se společností TK PLUS, s níž město letos sepsalo čtyřletý kontrakt. „Z těch čtrnácti milionů korun, co máme „tékáčku“ zaplatit, by se mohly například čtyři miliony vzít a převést je právě na veřejné finanční podpory,“ přednesl návrh Navrátil. Samozřejmě neprošel. On totiž ani projít nemohl „Smlouva s TK PLUS je už podepsána a pro nás je tak závazná. Pokud bychom od ní chtěli odstoupit, stálo by nás to víc, než jsou zmíněné čtyři miliony korun,“ podotkla náměstkyně primátora Ivana Hemerková (PéVéčko). Jako kdyby pan Navrátil, jakožto zkušený podnikatel, nevěděl, že platné smlouvy se prostě jen tak zrušit nedají. Je ovšem otázkou, zda-li v tom opět není jen ten skrytý populismus...
Probíraly se i další položky rozpočtu, například výnosy z komunálních poplatků za odpad, placení ztrát v městské hromadné dopravě, financování městských lázní i zimního stadionu a nově také nákladovost Společenského domu, který od pololetí roku 2014 vzala pod svá křídla Domovní správa v Prostějově.
Městský rozpočet na rok 2015 byl schválen devatenácti hlasy z celkového počtu čtyřiatřiceti přítomných zastupitelů. Jeho podobu najdete už teď na internetových stránkách www.vecernikpv.cz.
Kromě osmnácti koaličních zastupitelů pro něj zvedl ruku i Aleš Nevrla z opoziční TOP 09. „Možná se pan doktor Nevrla spletl a zmáčknul při hlasování druhé tlačítko,“ konstatoval se smíchem jeden za členů rady města. Při pondělním jednání zastupitelstva byl nepřítomen pouze omluvený poslanec za ANO 2011 Jaroslav Faltýnek.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...